joi, 22 august 2013

Dan LUCA – articol în Fãclia de Cluj – “Racordarea ţărilor la structura Uniunii Europene”


Azi am semnat o nouã corespondenţã de la Bruxelles pentru Fãclia de Cluj, referindu-mã la pozitionarea lobby-ului naţional la Bruxelles, cu accent pe Franţa şi Austria.

Aveţi aici materialul:

--------------------

Pentru a înţelege cum poate România să îşi îmbunătăţească capacitatea de a influenţa deciziile luate “la centru” şi cum se pot regăsi interesele naţionale în politicile europene, este relevantă cunoaşterea conexiunilor pe care le au ţările membre cu Bruxelles-ul.

Am participat recent la Bruxelles la o dezbatere a francezilor din mediul european, pe tema “O politică industrială pentru zona euro: ce influenţa franceză?”, a fost de fapt un bun prilej în a evalua lobby-ul francez la nivel decizional în Uniunea Europeană, dar şi de a identifica de ce fel de politicieni are nevoie Franţa pentru a juca mai pragmatic cartea europeană. “Trebuie să ne trezim la realitate, Franţa a pierdut din influenţă şi va continua să o facă atîta timp cît eurodeputaţii noştri nu sînt capabili – decît cu mici excepţii – să comunice în limba engleză. Nu poţi să faci negocieri subtile şi alianţe strategice, dacă ai nevoie de interpret sau translator?, zicea un reprezentat al sectorului de afaceri francez, reprezentant la instituţiile europene. “Încă de acum trebuie să gîndim profilul viitorului comisar european francez, dar şi ce politicieni francezi pot să conducă comisiile strategice din cadrul Parlamentului European. Trebuie să sensibilizăm factorii de putere de la nivel naţional, pentru a nu ne trezi că trocurile politice locale împing spre Bruxelles politicieni care nu pot să fie operaţionali în mediul intercultural al afacerilor europene”, explica un reprezentant al unui think tank francez din Bruxelles.

Austria, tot aşa, este un bun exemplu de reprezentare foarte puternică la Bruxelles. “Casa Vienei de la Bruxelles” este o inginerie europeană interesantă, este Biroul de Legătură al oraşului Viena, dar şi Biroul de la Bruxelles al Agenţiei de Afaceri a Vienei. Probabil mă întrebaţi: are Bucureştiul aşa ceva? Nu, şi confirm încă o dată că e mare păcat să nu alocăm (investim!) resurse pentru astfel de proiecte.

Să nu uităm de reprezentanţele regiunilor din statele membre. Foarte bine cunoscute aici sînt cele italiene, germane, spaniole, care desfăşoară o intensă activitate de lobby, se ocupă de managementul proiectelor europene sau de comunicarea externă. Sau, reprezentanţa “Comunităţii Valenciane”, ce a contribuit cu siguranţă la spectaculoasa dezvoltare din ultima perioadă a oraşul spaniol şi a împrejurimilor.

Din păcate, “ţesutul” actual românesc nu reuşeşte calibrarea fină a ţării noastre la Bruxelles-ul european. România joacă european pe anumite sectoare, însă sînt dosare în care poziţia sa este cel mult  circumstanţială.

O dezbatere pragmatică, despre dezvoltarea capacităţii României de a influenţa politica europeană este imperativă, la doar cîteva luni pînă la alegerile europarlamentare din 2014.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: