sâmbătă, 13 decembrie 2014

Anul 2014 din punct de vedere…


…european
 

2014 se anunţa un an plin pe plan european, cu alegerile pentru noul Parlament în luna mai, și noua Comisie care și-a început mandatul în această toamnă.

Noutatea nu a venit însă doar cu noi membri în cadrul acestor instituţii, ci, din dorinţa de a crește gradul de legitimitate și eficienţa politicilor comunitare. Noul Executiv european își desfășoară activitatea începând cu acest mandat într-o formulă nouă, reorganizată, pe principiul clusterelor. Vicepreședinţilor li s-a alocat o mai mare responsabilitate, dar s-a păstrat însă totuși câte un comisar european pentru fiecare stat membru, în ciuda dezbaterilor pentru reducerea numărului acestora.

Comisia Juncker încheie un deceniu de guvernare Barroso, considerat de fostul președinte o perioadă în care Uniunea Europeană și-a dublat numărul de membrii - 28 de state, cu 13 mai multe decât în 2004 și o zonă euro, care în pofida crizei, a rezistat și tinde să se extindă. “Continentul rămâne unit și deschis, fiind acum mai puternic și mai capabil să facă față globalizării”, concluziona Barosso la finalul exerciţiului, ca șef al Comisiei.

Şi modul de desfășurare al alegerilor europene a fost o noutate – am avut alegeri primare pentru desemnarea candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene. S-a dorit ca metoda de selecţie şi promovare a liderilor la nivel comunitar să se realizeze printr-o campanie internă, care să ofere “feţele umane” şi au fost organizate dezbateri televizate pentru prima dată în istoria UE.

Marea Britanie a fost în atenţia Europei prin referendumul din Scoţia. Cetăţenii au spus însã “Nu” independenţei faţã de Marea Britanie.

Nu pot sã nu menţionez ca punct forte pentru anul politic 2014 şi racirea puternicã a relaţiilor UE cu vecinul din Est, Rusia. Impactul s-a simţit nu doar la nivelul politicii energetice, ci şi în alte domenii precum la cel al schimburilor comerciale.
 

… românesc
 

Anul 2014 a început cu “neliniştea” naţionaliștilor privind accesul liber al românilor (și bulgarilor) pe piaţa muncii în ţările UE, aplanate în următoarele luni, dar totuși anul se termină cu aceleaşi discuţii, axate acum mai mult pe limitarea numărului de emigranţi.

În altă ordine de idei, România rămâne în continuare în afara spaţiului Schengen, discuţie ce nu va fi reluată înainte de primăvara anului viitor.

Evenimentul major pe plan naţional au fost desigur alegerile prezidenţiale şi desemnarea pentru următorii cinci ani a noului preşedinte.
 

…clujean
 

Clujul a avut un trend bun, a dezvoltat o infrastructură sportivă excelentă, completată prin inaugurarea Sălii Polivalente din apropierea Cluj Arena. De apreciat sunt şi iniţiativele în domeniul tehnologiei, perspectivele inovative şi demersurile academice.

Să nu uităm nici că din vară Clujul are un nou eurodeputat la Bruxelles, în persoana lui Daniel Buda, un liant între actorii locali şi cei de la Bruxelles, de care trebuie profitat.


Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: