vineri, 12 decembrie 2014

Reciclarea la nivelul EU. Campioana: Germania

În timp ce Germania are cea mai mare rata de reciclare la nivelul UE, analiştii sunt îngrijoraţi de situaţia din anumite regiuni din cadrul blocului comunitar, unde, 85% dintre materialele reciclabile ajung în depozitele de deșeuri.

Recent, 11 miniștri ai Mediului din UE, inclusiv din Germania (Barbara Hendricks) și Franța (Ségolène Royal), au adresat Comisiei Europene o solicitare privind respectarea legislației UE planificată de Comisia Barroso pentru o mai mare calitate a aerului și o mai bună reciclare.

Richard Kühnel, reprezentant al Comisiei Europene, sublinia la Berlin faptul că multe economii sunt încă incapabile să producă aceste schimbări, explicând că sistemul financiar nu oferă sprijin suficient pentru investitorii în gestionarea resurselor, iar multe companii din Europa pur și simplu nu au capacitatea de a face acest lucru. În plus, mulţi consumatori sunt insensibili la această problemă.

Una dintre propunerile cele mai ambițioase și probabil cel mai bine cunoscute din pachetul Comisiei spune că Europa ar trebui să recicleze 70% din deșeurile municipale și 80% din deșeurile de ambalaje, până în 2030.

Cazul Germaniei arată că este posibil, consideră reprezentanţii germani. "Economia și ecologia sunt strâns legate aici. În Germania avem o foarte mare rată de reciclare, cetățenii și industria sensibilizaţi, 200.000 de oameni care lucrează în economia circulară și 15.000 de facilități care se ocupă cu economia deșeurilor", detalia Jaron din partea Ministerului Mediului.

Mă bucur să aflu că şi în zona Clujului se fac demersuri concrete în acest sens.

Despre economia Germaniei mai puteţi citi:

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: