marți, 23 decembrie 2014

Comănescu și Orban - noi consilieri prezidenţiali, cu experienţă europeană


Noul președinte al României își formează echipa de consilieri.

Lazăr Comănescu, în prezent ambasador în Germania, ar urma să preia poziţia de consilier prezidenţial pentru politică externă. Domnul Comănescu a fost ministru al Afacerilor Externe între aprilie 2008 şi decembrie 2008, fiind un excelent cunoscator al problematicii europene și internaţionale. Am avut plãcerea sã-l cunosc personal la Bruxelles, atât în timpul mandatului sãu de ambasador la NATO, cât și în calitate de Şef al Misiunii României la UE. Evenimentele pe care le-am organizat în acea perioadã au avut un suporter declarat în persoana dlui Comãnescu. De fapt și prima carte pe care am publicat-o, „România văzută de la Bruxelles” (2003), a conţinut și un interesat articol semnat de dl Comãnescu.

Președintele Iohannis îl dorește pe Leonard Orban, responsabil cu problemele de politică europeană. O decizie înţeleaptă, având în vedere experienţa pe probleme comunitare, atât ca fost comisar european, cât și datorită mandatului de Ministru al Afacerilor Europene. În 2003 am înfiinţat Clubul „România-UE” Bruxelles, o platformă a românilor din Bruxelles-ul european. Studiul realizat în 2006 despre „Imaginea României la Bruxelles” a fost un proiect prin care România a dat un semnal că doreşte o relaţionare structurată cu Uniunea Europeană. In acea perioadã, în calitate de comisar european, domnul Orban a sprijinit în numeroase ocazii coagularea ideilor românilor din Bruxelles pentru a veni cu soluţii concrete pentru eficientizarea relaţionãrii ţãrii noastre cu sistemul european.

Cred că echipa Comãnescu-Orban, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, poate aduce o valoare adaugatã realã proiectului România 2015-2019, punct de plecare în elaborarea ideilor pentru o Românie mai conectata și mai influentã european, în pregatirea Președenţiei românesti a UE.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: