luni, 8 decembrie 2014

Cine îşi mai aduce aminte de DDR?


În ianuarie 2015, moneda euro va împlini 13 ani de la intrarea în circulaţie, în 2002. Acest lucru a fost posibil, aşa cum scriam în toamna anului trecut, în urma discuţiilor purtate cu autoritățile germane pentru a pregăti Uniunea monetară, economică și socială, imediat după căderea zidului Berlinului.

Ce înseamnă pentru germani acest eveniment? La 25 de ani de la căderea zidului Berlinului, conform sondajelor, 54% dintre cetățenii germani nu vor să ştie mai multe despre Germania de Est şi doar 38% dintre cei intervievaţi doresc să afle mai multe despre Republica Democrată Germană. Totuşi, generaţia tânără face excepţie de la regulă - majoritatea respondenţilor cu vârste între 14-29 de ani au declarat că ar dori să afle mai multe despre istoria Germaniei comuniste și diviziunea germană.

O interesantă analiză publicată online evidenţiază că, la un sfert de secol, graniţele Germaniei de Est sunt încă vizibile, şi se remarcă diferenţe între cele două părţi ale Germaniei la indicatori precum venitul, mărimea fermei, numărul vehicolelor de agrement deţinute, predominanţa numelui “Ronny” pe Facebook.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: