vineri, 5 decembrie 2014

Scheme matematice pentru alegerile europene 2019

Andrew Duff , expert în politică europeană și fost membru al Parlamentului European în perioada 1999-2014, readuce în dezbatere necesitatea unei noi proceduri electorale, pentru desemnarea membrilor Legislativului european, totul pentru mai multă legitimitate.

Experimentul “Spitzenkandidat” din 2014, prin care marile partide europene şi-au desemnat propriul candidat la preşedenţia Comisiei, a fost o încercare de a face alegerile europene mai “transnaționale”. În continuare va fi nevoie de reformă pentru a îmbunătăți procesul de alegere a succesorului Președintelui Juncker, pentru anul 2019.

Primul pas esenţial ar trebui să fie alegerea liderilor de partid, pe liste transnaţionale, pentru ca un număr de eurodeputaţi să fie aleşi să reprezinte circumscripţii pan-europene.

Dacă formula de alocare a locurilor în Parlamentul European prin “Compromisul de la Cambridge” a stârnit controverse, iar Compromisul Jagiellonian este insufiecient, Duff propune o combinare a celor două scheme, care să ofere echitate, transparenţă şi obiectivitate. “O combinație de liste transnaționale, CamCom și JagCom ar oferi o soluție rațională și cuprinzătoare pentru un număr de probleme constituționale interdependente”, este de părere britanicul.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: