marți, 30 decembrie 2014

Joschka Fischer: “Următoarea criză euro va veni sub forma unei crize politice”


Criza euro a fost depășită, se spune, calmul a revenit pe piețele financiare, ceea ce oferă speranţa că uniunea monetară va fi menținută. Dar economiile din Europa de Sud rămân deprimate, iar zona euro în ansamblu suferă de stagnare, presiune deflaționistă, și, în țările de criză, rata șomajului rămâne ridicată, apreciază Joschka Fischer, fost Ministru de Externe al Germaniei.

Tensiunile cauzate de măsurile de austeritate generează dezbateri privind viitorul UE,  pe de o parte, iar în unele ţări, răsturnări politice, cum este cazul Greciei. “Desigur, Grecia, în sine este prea mică pentru ca problemele sale să prezinte vreun pericol real pentru zona euro. Dar rezultatul alegerilor din Atena ar putea alimenta panică pe piețele financiare, provocând o criză care ar amenința să se extindă în Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, și, cu o oarecare întârziere, Franța, a doua ca mărime”, este de părere politicianul german.

Conflictul pe motivul austerităţii a devenit exploziv politic, subliniază Joschka Fischer, pentru că devine un conflict între Germania și Italia - și, mai rău, între Germania și Franța, tandem care a condus integrarea europeană timp de șase decenii. Lupta dintre apărătorii și adversarii de austeritate amenință astfel să sfâșie nu doar zona euro, ci UE în ansamblu, crede Fischer.

“Criza din zona euro și refuzul de a încerca orice abordare europeană reală pentru relansarea creșterii economice a contribuit - nu în mod exclusiv, ci în mod semnificativ - la renașterea naționalismului în cadrul UE. Punctul forte al acestei tendințe politice a devenit pe deplin evident mai 2014, când populiștii anti-europeni s-au manifestat în alegerile pentru Parlamentul European. Tendința a continuat neabătut naționalist de atunci. Pe de o parte, acest lucru pare bizar”.

De ce e bizar? Mi se pare un exemplu foarte bun, și o idee interesantă a lui Fischer- “Într-adevăr, xenofobia naționalistă este deosebit de absurdă, având în vedere realitățile demografice: o Europă care îmbătrânește are nevoie urgentă de mai mulți imigranți, nu mai puțini”.

“Următoarea criză euro va veni sub forma unei crize politice. Deci, de ce nu sunt autoritățile de la Berlin, Bruxelles, precum și celelalte capitale europene încă dispușe să schimbe politicile lor, care în mod evident au înrăutăţit situația? "Brexit"-ul este de asemenea o componentă importantă a imaginii de ansamblu a crizei iminente în UE. Indiferent dacă Marea Britanie în cele din urmă se va separa politic pe continent, anul care vine va marca un punct de cotitură pentru Europa” este de părere diplomatul german.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: