luni, 23 octombrie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Moldoveni în Bruxelles”


Despre vocația europeană a Republicii Moldova în editorial semant astăzi în Făclia de Cluj.

 

 

Vorbim cu mult patos de frații noștri moldoveni, iar războiul din Ucraina a deschis o fereastră de oportunitate pentru aderarea țării la Uniunea Europeană. Moldova merită să fie în UE, această generație are o șansă istorică, așa cum România a avut acum 20 de ani.

Sperăm ca decizia liderilor europeni din decembrie 2023 să fie favorabilă pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare. Însă, să nu uităm, e foarte complexă negocierea, mai ales la nivel moldovean. Expertiz
a, nu doar voința politică, va juca un rol-cheie în procesul de aderare. A găși metode și a avea capacitatea administrativă e un test de maturitate pentru societatea moldoveană.


Aici apare însă un avantaj competitiv surprinzător pentru Republica Moldova. Beneficiind de dubla cetățenie, moldovenească și română, în Bruxelles-ul european activează peste o sută de moldoveni în instituțiile și agențiile UE, dar și în organizații de consultanță sau ONG-uri specializare în politicile sectoriale. Acești experți pe diferite domenii cunosc mecanismele de funcționare a proceselor interioare europene, precum și experiența de membru UE a altor state care poate fi relevantă pentru Republica Moldova.


În acest context,
am ajutat recent la lansarea la Bruxelles a Clubului "Moldova-UE", structurat după modelul Clubului "România-UE", înființat acum 20 de ani. Un comitet de inițiativã a adunat majoritatea moldovenilor din Bruxelles, unii cu funcții înalte la nivel de executiv european, alții influenți în Parlamentul European, dar și câțiva cu profile active în firme de consultanță. S-a discutat deschis și într-un mod foarte real despre cum se poate aduce o valoare adăugată de către acești pivoți de sistem.

 

Desigur, există un potențial fantastic, care trebuie totul bine gândit strategic. Miza e imensă și fiecare poate să își aducă o contribuție, dar coordonarea și înțelepciunea e cheia reușitei.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: