vineri, 13 octombrie 2023

Lansarea Clubului “Moldova–UE” la Bruxelles


Am întâlnit mulți moldoveni la Bruxelles. Oameni extraordinari, care doresc din toată inima ca Republica Moldova să între în Uniunea Europeană. În ultimele 6 luni am lucrat cu un comitet de inițiativa pentru a lansa Clubul moldovenilor din afacerile europene. Aici este comunicatul de presă de după lansarea oficială de ieri, 12 octombrie 2023.

 

----

Expertiza va juca un rol-cheie în procesul de aderare al Republicii Moldova, care a primit acum un an statutul de țară-candidată la Uniunea Europeană. Țările care au trecut deja prin procesul de aderare la UE știu ce înseamnă nevoia de specialiști în afaceri europene. În cazul Republicii Moldova există un astfel de potențial.

 

Beneficiind de dubla cetățenie, moldovenească și română, în Bruxelles-ul european activează peste o sută de moldoveni în instituțiile si agențiile UE dar și in organizații de consultanță, lobby sau ONG-uri specializate în afacerile europene. Acești experți pe diferite domenii cunosc mecanismele de funcționare a proceselor interioare europene, precum și experiența de membru UE a altor state care poate fi relevanta pentru Republica Moldova.

 

În acest context s-a lansat Clubul “Moldova-UE” Bruxelles, structurat după modelul Clubului ˝România-UE˝, înființat acum 20 de ani. “Clubul este locul de întâlnire al moldovenilor care își desfășoară activitatea în Bruxelles-ul european. Inițiativa noastră este de a deveni o organizație care să emită idei și expertiză în procesul de integrare și negocieri de aderare, iar atunci când Republica Moldova va avea nevoie de o resursă sporită în acest domeniu, vom fim gata să ne implicăm˝, au declarat inițiatorii Clubului, Alexandrina Robu-Cepoi, Vlada Toma și Marian Cepoi.

 

Bruxelles-ul, ca pol legislativ, a coagulat în jurul instituțiilor europene o comunitate aparte. Este vorba de puternicul sector privat, reprezentat de companiile europene și internaționale, federații industriale, presa europeană și sectorul neguvernamental. 100.000 de persoane își desfășoară acum activitatea în Bruxelles-ul european.

 

Invitat la lansare, Dan Luca, fondatorul Clubului ˝România-UE˝ Bruxelles a subliniat faptul că, la nivel românesc, Clubul a avut un mare impact, în special în perioada de preaderarea Românei la Uniunea Europeană. “Întâlnirile cu oficialii români și europeni, dar și proiectele derulate, au dat un mesaj clar europenilor că locul României este în UE. Relativ, frații noștri moldoveni sunt mult mai avansați. Nu au deschis încă negocierile de aderare și au deja zeci de moldoveni în instituțiile europene˝, concluziona Dan Luca.  

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: