luni, 30 octombrie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Apartenenţa României la UE”

Despre importanţa politică a adoptării monedei euro în România în editorialul meu de astãzi din Făclia.

 

---

 

Crizele din ultimii trei ani conduc la situații și provocări noi, prilejuite în special de punerea sub semnul întrebării a unor clauze de cooperare economică la nivel internațional. În noul context, de ˝Europă pragmatică˝, există noi oportunități greu de anticipat în trecut, care necesită acțiuni rapide, mai ales la nivelul statelor membre UE.

 

În februarie 2018, Jean-Claude Juncker şi Emmanuel Macron dădeau semnale clare cã se dorește o adâncire şi o extindere simultanã a zonei Euro. Guvernul german prezenta în același timp prioritatea de consolidare a zonei Euro.

 

Tratatul de la Aachen a fost semnat de cãtre Franţa şi Germania în ianuarie 2019. A  fost un semnal puternic, da privim istoria ultimilor 70 de ani. Existã acum posibilitatea de a avea un scenariu în care Franţa şi Germania vor avansa ideea unui buget comun (doar al celor douã ţãri), predecesor al aşteptatului apoi buget euro la nivelul Eurozonei. Iar pe culoarul federalist european ne putem aştepta la revigorarea Uniunii Benelux. Sã nu uitãm cã mulţi olandezi şi belgieni susţin cã ceea ce au semnat ei în 1944 a fost de fapt punctul de plecare al Uniunii Europene actuale.

 

Pe 24 aprilie 2020, Preşedintele Macron preciza cã avem nevoie de un plan de salvare european echivalent cu 5-10 procente din PIB-ul cumulat la nivelul UE. Prin această procedurã au apărut treptat PNNR-urile, atât de discutate și în România. Atunci, de ce sã nu fim curajoşi mai departe şi sã mergem pânã la capãt cu integrarea europeanã? De ce să nu cerem un plan permanent de 100% din PIB, adică un buget la nivelul Uniunii Europene?

 

Întrebat pe 16 iunie 2020 dacă UE nu are nevoie de un al treilea proiect major, în urmă succesului pieţei interne şi a monedei unice, comisarul european Thierry Breton a spus că actuala Comisie consideră că noile propuneri sunt baza unui nou pas istoric. Ne întrebăm desigur, ce poate să fie acest nou proiect dacã nu un buget Euro?

 

Din punct de vedere geo-politic o Uniune Europeanã care încorporeazã Balcanii şi ţãri precum Ucraina sau Moldova e mai puternicã decât actuala formã, mai ales dupã Brexit. Existã o oportunitate istoricã de a reuni continentul european sub umbrela Uniunii Europene. Dacã nu, aceste ţãri vor intra în sfere de influenţã diferite, precum Rusia sau China. Ne îndreptãm deci spre o Uniune Europeanã cu vreo 32-35 de ţãri, dar cu douã viteze. Iar nucleul dur european va conţine aproximativ 20-22 ţãri cu buget comun Euro. În fond aceasta se doreşte cu construcţia europeanã, dezvoltare economicã.

 

Dacă ne referim la România, este adevărat că aderarea la moneda comună este complexă şi greu de obţinut. Dar intrarea în Uniunea Europeană a fost mult mai complicată şi obţinută în condiţii diferite mult mai dificile ca acum.

 

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România poate să îşi joace rolul mult mai pronunţat, dar trebuie o abordare strategicã pe dosarele de actualitate. Avem o fereastrã de oportunitate istoricã, la fel cum a fost aderarea la UE în 2007. Acum însă avem un avantaj extraordionar, negociem (pasiv) transformarea UE din interiorul UE. Este nevoie imediată de un consens naţional real şi viziune politicã pentru un proiect fundamental de aderare a României la zona Euro.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: