duminică, 1 octombrie 2023

Dan LUCA – interviu în Cluj24 - Propunere de strategie pentru atragerea turiștilor: ”Show sportiv și Broadway la Cluj-Napoca, în fiecare zi, 365 de zile pe an”


O abordare total nouă pentru dezvoltarea Clujului prin turismul sportiv și cultural. Amănunte despre proiect în interviul acordat astăzi la Cluj24.

 

O asociație cu activitate de peste 25 de ani propune o strategie de consolidare a turismului sportiv și cultural la Cluj-Napoca, scopul fiind atragerea unui număr cât mai mare de turiști români sau străini, care să găsească în fiecare zi în oraș un spectacol cultural sau un show sportiv.

 

Fondatorul şi președintele asociației ”Casa Europei”, Dan Luca, a declarat pentru Cluj24 că municipiul Cluj-Napoca trebuie să devină o destinație europeană pentru evenimentele de sport și cultură.

 

”La nivel național, dar și european, se apreciază foarte mult unde a ajuns Clujul, care este un pol economic puternic și credem că este important pentru oraș să treacă la nivelul următor și să ofere servicii şi mai bune pentru cetățeni. De asemenea, este important și să atragă investiții suplimentare pe un palier mai puțin dezvoltat, dar și mai mulți turiști care să aibă, într-adevăr, ce face când vizitează Cluj-Napoca, mult mai mult decât în prezent.

 

De aceea am creionat o strategie căreia i-am spus <<Show sportiv la Cluj, Broadway la Cluj, în fiecare zi>> care presupune să avem în fiecare zi a anului, 365 de zile, câte un eveniment sportiv sau cultural.

 

La Cluj-Napoca avem o abordare foarte bună din punct de vedere al divertismentului, al festivalurilor, dar avem câteva evenimente – TIFF, Untold, EC, Jazz in the Park, Zilele Clujului, Zilele Culturale Maghiare, Festivalul de Păpuși WonderPuck  – care au loc, fiecare, câteva zile pe an. Ce ar însemna să avem spectacole, mai micuțe, dar zilnice?”, a provocat Dan Luca.

 

Acesta a precizat că, la fel, Cluj-Napoca este și un pol sportiv recunoscut, cu echipe de baschet, de fete și băieți, care au o tradiție deja, și care umpleau sălile în competițiile interne și internaționale. ”Infrastuctura este foarte bună, BT Arena este de departe cea mai modernă din țară, și cred că ar fi interesant să avem câte un show sportiv în fiecare zi la Cluj.

Acestea sunt ambițiile, de a avea show-uri sportive și spectacole culturale de calitate pentru clujeni, dar și pentru a atrage turiști din județele limitrofe sau, de ce nu, din toată România sau din străinătate”, a explicat acesta.

 

Oraș turistic 365 de zile

 

Întrebat cum se pot organiza zilnic astfel de evenimente, Dan Luca a spus că ar trebui să aibă loc zilnic, deci inclusiv în weekend, astfel încât municipiul Cluj-Napoca să devină un oraș turistic timp de 365 de zile.

 

”Dacă ar exista o ofertă, sunt convins că mult mai mulți turiști ar lua în calcul vizitarea Clujului. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să concepem spectacole sportive sau culturale care să aibă loc în fiecare zi, iar cele două domenii să fie integrate.

 

Pe partea de sport, de exemplu, ce ar însemna să avem un show la ora 20 în BT Arena, cu 10.000 de spectatori? Ar trebui să ai evenimente de calitate, iar acestea le ai dacă U BT, echipa de baschet băieți, joacă într-o cupă europeană, ceea ce atrage suporteri. La fel să avem și pentru baschet fete, iar la Cluj mai sunt alte două sporturi de potențial de sală, handbalul și voleiul.

 

În anii 1990, echipa de volei era campioană, iar Sala Sporturilor Horia Demian era plină de spectatori, veniți să asiste la meciuri europene.

 

Teoretic, am avea șase echipe de băieți și fete de la baschet, handbal și volei care trebuie să devină campioane naționale, pentru a putea juca în cupe europene. Pentru asta e nevoie de întărirea loturilor, cu jucători care atrag spectatori, de investiții financiare serioase, dar și răsplata ar fi pe măsură.

 

Să nu uităm de turneele internaționale de tenis de câmp care s-ar disputa, în continuare la BT Arena din Cluj-Napoca, la care se adaugă altele, din alte sporturi: gimnastică, arte marțiale, tenis de masă, care ar completa paleta de evenimente sportive.

 

În fotbal, investițiile sunt enorme, pentru ambele echipe ale orașului, dar investițiile într-o echipă de sală sunt incomparabil mai mici”, a afirmat președintele ”Casa Europei”.

 

Spectacole în engleză

În ceea ce privește componenta culturală, acesta a menționat că și aici Clujul are un atu, și anume infrastructura foarte bună, în condițiile în care există Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Opera Română, Casa de Cultură a Studenților.

 

”La fel ca la sport, cum ar fi să avem în fiecare seară un spectacol cultural, dar inedit, în limba engleză, pentru un public internațional, de genul Broadway. Să fie reprezentații cu piesele clasice, Chicago, Cats, Fantoma de la Operă, la care ar veni public.

 

Clujul are și potențial de școală de revistă.

 

Acum dacă vii ca turist la Cluj-Napoca nu prea ai ce face seara, de la hotel ți se recomandă un restaurant sau un bar și să vizitezi ˝cel mai interesant obiectiv al orașului˝, Salina Turda, dar nu prea este o ofertă nici pentru clujeni, nici pentru turiști.

 

De aceea este acest proiect extrem de ambițios, în care ai în fiecare zi ce să faci dacă ești din Cluj sau dacă vii la Cluj. Un turist vine câteva zile și are o ofertă la dispoziție, putem să îi ținem aici, dar pentru aceasta avem nevoie de spectacole sportive și cultural de calitate”, a mai spus Luca.

 

Aceasta a mai arătat că la Cluj-Napoca avem și Facultatea de Teatru și Film și cea de Educație Fizică și Sport, ambele de la UBB, instituții de învățământ care ar trebui implicate în proiect pentru dinamizarea segmentelui cultural.

 

Potrivit lui Dan Luca, fiind un proiect strategic, ar trebui asumat de Primăria Cluj-Napoca și ajutat de ONG-uri și mediul privat.

 

”E nevoie de o investiție masivă din bani publici și de management public pentru coordonarea unui astfel de proiect pentru o perioadă de 5 ani, la început. Există un mare potențial uman, se pot crea locuri de muncă.

 

România este, încă, deficitară la sporturi de echipă și cred că dacă s-ar crea acest pol sportiv puternic la Cluj, am putea extinde această strategie la nivel național.

 

Clujeni care cunosc fenomenul cultural și sportive

 

Am discutat în ultimii ani cu oameni care cunosc fenomenul cultural și sportiv din Cluj, cum ar fi d-na profesoară Mihaela Luțaș și prorectorul Dan Lazăr, ambii de la UBB, cu decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, Leon Gomboș, cu managerul echipei de handbal baieti U Cluj, Liviu Hossu, şi chiar cu profesorul Vasile Pușcaș.

 

Ar urma o discuție cu reprezentații Primăriei clujene, cu primarul Emil Boc, trebuie, poate, un studiu de fezabilitate pentru un astfel de proiect, poate crearea unei fundații pentru cultură și sport, cum a fost Asociația Clujul – Capitală Culturală Europeană.

 

Cred că instituțiile locale au rol fundamental în a gândi un astfel de proiect și cred că se pot face minuni la Cluj”, a conchis Dan Luca.

 

”Casa Europei” Cluj-Napoca este o asociaţie care a luat fiinţă în 1996, iar Avizul de Funcţionare a fost acordat de către Ministerul Afacerilor Externe al României. Principalul obiectiv al organizaţiei este realizarea unei legături reale între comunitatea locală clujeană şi Uniunea Europeană. Blogul asociației este http://casaeuropei.blogspot.com/

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: