miercuri, 20 noiembrie 2013

Dan LUCA – articol în cotidianul Prahova – “De la globalizare la guvern mondial”


Sunt probleme care afectează omenirea la nivel mondial, precum încălzirea globală, foametea sau sărăcia, care nu se pot soluţiona prin implicarea individuală a statelor. Aceste chestiuni implică dezbateri privind crearea unui “guvern mondial” pentru gestionarea lor.

Scriam pe această temă în noua corespondentă pentru cotidianul Prahova, material pe care îl redau integral şi în continuare:

.............

În noile mele apariţii mediatice am amintit de orientarea spre un viitor “guvern mondial”. Cred cã globalizarea o cere. Sunt probleme precum: încălzirea globală, foametea, sărăcia etc, care nu se pot soluţiona prin implicarea individuală a statelor, ci doar prin conciliere şi cooperare. De asemenea, în dezbaterile legate de contextul economic actual, este foarte des folosit termenul de liberalizare a comerţului sau a liberului schimb.

Luând în calcul toate acestea, globalizarea nu trebuie privită ca fiind un generator de efecte negative. E drept, din ce în ce mai mult iese în evidenţă lipsa reglementărilor extinse dincolo de graniţele statelor-naţiune, respectiv dincolo de legislaţia europeană, pentru că o serie largă din activităţi se situează pe o scală şi un orizont mult mai mari.

Deja se discută concret, în contextul crizei şi a multiplelor provocări cu care se confruntă lumea de astăzi, despre înfiinţarea unei Adunări Parlamentare în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. "O Adunare Parlamentară a Organizaţiei Naţiunilor Unite este o componentă vitală pentru a consolida legitimitatea democratică a Organizaţiei Naţiunilor Unite", declara recent eurodeputatul Jo Leinen, în timpul unei conferinţe internaţionale organizate în luna octombrie. Atât Leinen cât şi liderul ALDE, Graham Watson, au susţinut această iniţiativă încă din 2007.

Începând cu 1990 au existat multe apeluri de reformare a ONU, dar există puţine demersuri clare în acest sens, din lipsa consensului. În prezent, cetăţenii sunt doar indirect reprezentaţi în Adunarea Generală a ONU de către guvernele lor. Ca rezultat, voturile exprimate nu reflectă în mod adecvat spectrul politic care există la nivel naţional, inclusiv când vine vorba de opoziţie.

Într-un mesaj emis cu ocazia conferinţei de la Bruxelles, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a subliniat sprijinul de lungă durată pentru propunere. "Parlamentul European poate servi drept model pentru modul în care Adunarea Parlamentară a ONU s-ar putea dezvolta în timp. Ceea ce a început odată ca un organism consultativ compus din parlamentari naţionali este un legislativ ales în mod direct astăzi", spunea Schulz.

Conferinţa a sugerat că "un organism democratic global de reprezentanţi aleşi" ar trebui să fie stabilit "pentru a aduce guvernarea globală în urmărirea post-2015 a obiectivelor de dezvoltare" mai aproape de cetăţeni.

Probabil generaţia aceasta va merge spre un Guvern european, dar generaţia copiilor noştri va avea misiunea democratizării unei guvernări globale. Vor fi mereu ţări care vor decide la nivel mondial, dar în direcţia aceasta se merge.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: