marți, 26 noiembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Ageşul – “Românii în Comisia Europeană”


În articolul publicat azi, 26 noiembrie de ziarul Argeşul, am reluat subiectul racordării României la Uniunea Europeană, insistând de această dată pe resursa românească din Comisia Europeană.

Redau în continuare materialul integral:

.........

Pentru a înţelege cum poate România să-şi îmbunătăţească capacitatea de a influenţa deciziile luate “la centru” şi cum se pot regăsi interesele naţionale în politicile europene, este relevantă cunoaşterea conexiunilor pe care le au ţările membre cu Bruxelles-ul. De această dată mă voi opri asupra comisarilor europeni, de altfel un subiect important, având în vedere că vara viitoare vom asista la încheierea mandatului actualei Comisii şi la desemnarea viitorului preşedinte şi a noilor membri.

Recent, francezii de la Bruxelles constatau: “Încă de acum trebuie să gândim profilul viitorului comisar european francez, dar şi ce politicieni francezi pot conduce comisiile strategice din cadrul Parlamentului European. Trebuie să sensibilizăm factorii de putere de la nivel naţional, pentru a nu ne trezi că trocurile politice locale împing spre Bruxelles politicieni care nu pot fi operaţionali în mediul intercultural al afacerilor europene”, explica un reprezentant al unui think tank francez din Bruxelles. La fel, această pregătire înainte de desemnarea comisarilor europeni, trebuie să ne preocupe şi pe noi, românii.

De-a lungul celor aproape şapte ani de la aderare, am deţinut un portofoliu mai puţin strategic, multilingvismul, avându-l comisar european pe Leonard Orban, al cărui mandat s-a încheiat în 2010, iar în prezent Dacian Cioloş este actualul comisar pe Agricultură. Cioloş face o treabă extraordinară la Bruxelles, chiar dacă poate în ţară se aude prea puţin despre realizările sale. Deşi are un profil foarte tehnic, fiind foarte vertical pe domeniul său, dacă vedeţi şi declaraţiile preşedintelui Barosso, ca şef al Comisiei Europeane, dar şi ale altor experţi, face o treabă foarte bună, având în vedere reforma politicii agricole. În general însă puţine ţări reuşesc să menţină două mandale la rând pe acelaşi portofoliu, deci probabilitatea ca din 2014 România sa deţină din nou “agricultura” este foarte mică.

Noua structură a Comisiei Europene se va înşuruba undeva în toamna anului viitor. România va propune – prin Guvern – un candidat care va trebui să aibă şi aprobarea preşedintelui ţării şi care, după aceea, va trebui trecut prin malaxorul audierilor de la Parlamentul European. Anticipând, cred că ar trebui să gândim strategic, să sărim şi să avem un lobby pentru a ocupa locul de comisar european pentru Energie. România are un profil energetic foarte bun, astfel că ar trebui să încerce să obţină următorul comisar european. Ca independenţă energetică de ţară, noi suntem printre primele trei state din UE şi în plus avem un profil foarte bun şi la energia regenerabilă.

Şi dacă vom avea o abordare de acest gen, dacă nu vom obţine acest portofoliu, măcar şeful de cabinet al comisarului pentru Energie să fie român. Aceste lucruri ţin de capacitatea de negociere şi, astfel, România ar trebui să joace la un nivel ridicat, pentru viitoarele posturi din Comisia Europeană.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: