luni, 18 noiembrie 2013

Un nou preşedinte pentru Partidul Popular European

Partidul Popular European de centru-dreapta, (PPE), care este compus din 73 de partide din 39 de țări, şi-a ales pe 12 noiembrie 2013 preşedintele, în persoana politicianului francez Joseph Daul. Daul, cu experienţă în comerţ şi ca şi fermier, pe lângă limba franceză vorbește germană și “alsaciana”, dialect german vorbit în regiunea din care provine. După ce a fost ales deputat în Parlamentul European în 1999, Daul a devenit membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, unde a câștigat importanță și a fost numit președinte în ianuarie 2002.

În declarația sa în urma votului, Joseph Daul a adus un omagiu predecesorului său, care a murit luna trecută și care a fost prim-ministru și membru fondator al PPE. "Voi face tot posibilul pentru a continua munca extraordinară a Wilfried Martens, a cărei conducere și angajament a făcut PPE cel mai mare și cel mai influent partid politic din Europa", declara Daul. Cel mai important element în declarația sa este însă ambiţia ca PPE să aleagă un candidat pentru postul de președinte al Comisiei pentru alegerile europene din 22-25 mai. "Președinția mea se va baza pe trei principii: unitate, continuitate și responsabilitate. Reconfirm, de asemenea, angajamentul PPE, făcut la Congresul de la București (în octombrie 2012), pentru a lansa o campanie la nivelul UE condusă de candidatul nostru comun, care va fi ales la Congresul de la Dublin la 6 și 7 din martie 2014".

PPE pare a fi ultimul dintre familiile politice europene majore care îşi va desemna candidatul, având în vedere că Partidul Socialiștilor Europeni l-a ales deja oficial pe Martin Schulz în calitate de candidat la funcţia de președinte al Comisiei. Se preconizează, de asemenea că liberalii și ecologiştii îşi vor alege candidații pe 1 februarie 2014.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: