miercuri, 13 noiembrie 2013

Criza UE – dezbătută de SNSPA Bucureşti

Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, Rectorul SNSPA, încerca să găsească răspuns la întrebările legate de crizele repetate care au afectat construcţia europeană în ultimii ani. Aceasta prelua ceea ce spunea filosoful german Jurgen Habermas, care “a utilizat primul sintagma cuprinzătoare “criza Uniunii Europene” pentru a descrie în profunzime ansamblul de evenimente care însoţeşte “criza”. Pentru Habermas, efectul pozitiv - dar neaşteptat al crizei - a fost acela că viclenia raţiunii economice, mai precis a lipsei de raţiune economică şi financiară, “a readus chestiunea viitorului Europei pe agenda politică”. În viziunea sa, una dintre cauzele fundamentale ale actualei paralizii din interiorul UE este “tăcerea vinovată” a liderilor statelor membre privind viitorul Europei, tăcere care maschează divergenţele profunde cu privire la scopurile şi raţiunea de a fi ale acesteia”.

Alina Bârgăoanu sublinia şi că “Europa este mai degrabă conştiinţă decât geografie. Iar această conştiinţă trebuie creată, susţinută, împărtăşită prin şi în comunicare. Şi, după cum ştim, în orice demers de comunicare, încrederea este moneda de schimb cea mai valoroasă, poate chiar singura”.

În concluzie, întrebarea care nu a primit răspuns este dacă probelema gravă “cu care se confrunta UE în acest moment este euroscepticismul - din moment ce o astfel de atitudine denotă un tip de interes şi de preocupare reale din partea cetăţenilor”, sau “fenomene mai grave precum eurocinismul sau europopulismul”.

Apreciez mult cercetarea practică a celor de la SNSPA Bucureşti, instituţie cu care relaţionez de 2 ani de zile, foarte bine, indiferent că este vorba de studenţi sau de cadrele didactice.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: