luni, 11 noiembrie 2013

Vizibilitate în presa regională după lansarea cãrţii


Mă bucur pentru interesul manifestat la lansarea cărţii mele în limba engleză, la sediul Facultăţii de Studii Europene. Pe marginea acestui eveniment, Transilvania Reporter a realizat un amplu material, cu titlul: “Carte despre viitorul Uniunii Europene şi poziţionarea României în UE, lansată la Cluj”.

Redau în continuare textul integral al articolului realizat de Cristina Beligăr:

.............

“Strategia Clujului în Uniunea Europeană” este doar unul dintre cele 70 de texte pe care le propune specialistul în comunicare Dan Luca în noul său volum publicat în limba engleză: “European Union: Views from Bruxelles”.

Dan Luca este autorul a trei cărţi şi a publicat sute de articole privind modul în care deciziile luate la Bruxelles îi afectează pe români. După ce mai bine de şase ani a lansat un blog în care a publicat articole şi opinii despre Uniunea Europeană şi despre modul în care românii sunt afectaţi de schimbările europene contemporane, Dan Luca a publicat în 2009 cartea de specialitate în limba română intitulată “Dilemele comunicării Uniunii Europene”. “E păcat că nu scrii mai mult în engleză, a fost reproşul pe care l-am primit din partea colegilor din Bruxelles după ce am scris acea carte. Voi românii aveţi idei, însă uitaţi să le promovaţi mi-au spus aceştia! Ca urmare, am început să scriu pe blog, dezvoltând anumite idei pe care le aveam în limba română şi anul acesta le-am strâns într-o altă carte”, a precizat Dan Luca, făcând referire la alegerea de a publica volumul “European Union: Views from Bruxelles”, în limba engleză.

Autorul a motivat şi decizia de a lansa volumul la Cluj-Napoca. “Eu sunt clujean şi cred în acest oraş. Am făcut Colegiul Naţional «Emil Racoviţă» din Cluj, facultatea la UBB, doctoratul la UBB şi am o simpatie aparte pentru mediul academic din acest oraş. Un alt motiv ar fi faptul că Facultatea de Studii Europene este pionier în afaceri europene şi deschizător de căi pentru mulţi clujeni care astăzi îşi desfăşoară activitatea în Bruxelles”, a precizat Dan Luca.

Alături de autor au fost prezenţi la eveniment prof. univ. dr. Mihaela Luțaș, prorectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. univ. dr. Nicolae Păun, decanul Facultății de Studii Europene și prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, directorul Institutului de Cercetări Europene. “Dezbaterea despre Europa fie că vorbim de trecutul, prezentul sau viitorul ei, a cam amorţit odată cu liderii europeni care nu ştiu exact ce vor şi este bine că  o generaţie tânără reia dezbaterea despre Europa. Dezbaterea este una meritorie pentru că în triunghiul Bruxelles-Cluj-Bucureşti, Dan Luca este atât un observator, cât şi un europenist implicat în comunicarea europeană şi în dezvoltarea politicilor europene”, a spus  prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, precizând că autorul are o formă de comunicare pe înţelesul tuturor, ceea ce îl ajută să îşi exprime ideile în dezbaterea publică.

După ce a fost lansată la Bucureşti în luna octombrie, cartea “European Union: Views from Brussels”, publicată la Editura Qual Media, va avea parte de o lansare şi la Bruxelles în luna decembrie. În 1997 Dan Luca a fost ales la Bruxelles în comitetul director al Asociaţiei Studenţilor Europeni. Dan Luca este fondatorul Clubului România – UE Bruxelles. Din 2008, el este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, cu specializarea în Comunicare. A susținut numeroase prelegeri despre Uniunea Europeană și tehnici de comunicare la zece universități europene, printre care și Universitatea „Babeș-Bolyai”, unde predă cursul “Comunicare interculturală” în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.”

Dan LUCA / Cluj

Niciun comentariu: