miercuri, 13 noiembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “E loc pentru toţi în Bruxelles!”

În cea mai recentă corespondentă pe care am realizat-o pentru cotidianul Prahova trasam harta Bruxelles-ului, din punct de vedere al posibilităţilor de carieră pe care capitala europeană le oferă.

...Şi acestea nu sunt deloc puţine. Vă recomand materialul integral, pe care îl reproduc şi în continuare:

..........

Ai nevoie de o adevărată hartă a Bruxellesului european pentru a înţelege cu ce se ocupă cei peste 100.000 de oameni în capitala Europei. Perioada preelectorală pentru europarlamentare mi se pare un bun prilej de a explica relaţiile care apar între cei implicaţi în structura europeană şi pregătirea necesară pentru a obţine un job “de Bruxelles”, pentru că Bruxellesul nu înseamnă doar politică. Dintre aceştia, doar 50% lucrează în instituţiile europene.

Grupurile de interes industriale dispun în Bruxelles de 3.000 de entităţi juridice, la mare concurenţă, din punct de vedere al activităţii, cu cele câteva sute de organizaţii nonguvernamentale prezente în capitala Europei. Regiunile şi marile oraşe europene se regăsesc şi la Bruxelles - o “aglomeraţie” de peste 400 de entităţi juridice, în care lucrează permanent cel puţin 2.000 de persoane. Poza Bruxellesului european nu este completă dacă nu facem câteva referiri la patronate şi sindicate. Universităţile europene au înţeles, de mulţi ani, cum funcţionează sistemul şi şi-au implantat adevărate “reprezentanţe” în capitala Europei. Nu surprinde pe nimeni prezenţa partidelor politice europene în Bruxelles. Centrele de gândire (“think tank-urile“) au şi ele un rol deosebit în lumea afacerilor europene. Într-o lume atât de dinamică e normal ca şi presa să îşi trimită reprezentanţii. Bruxellesul este, în opinia experţilor, cel mai mare pol de presă din lume, dacă luăm în considerare numărul de ziarişti care îşi desfăşoară activitatea în acest oraş. La aceştia se adaugă cele câteva sute de companii de consultanţă care îşi oferă serviciile în Bruxelles.

Dacă ne referim la educaţia formală, candidatul trebuie să aibă deja o diplomă, chiar dacă aceasta este dintr-o universitate românească. Un master efectuat într-o ţară vest-europeană este, de asemenea, extrem de util. Limbile străine sunt foarte importante. Fără limba engleză nu se poate face nimic, franceza este un punct în plus, iar dacă ai cunoştinţe de limba germană, este şi mai bine. Italiana şi spaniola nu fac diferenţa, fiind mulţi italieni şi spanioli în Bruxelles.

Dacă doriţi să lucraţi în Bruxelles, căutaţi să înţelegeţi mai mult decât mecanismul instituţional, să vă specializaţi treptat pe anumite politici sectoriale, fie cea de mediu, energie, trasporturi, finanţe. Nu dă bine dacă la un interviu nu ai habar ce reprezintă prescurtări precum WWF sau CEFIC şi soliciţi un job ca expert pe politicile de mediu.

În cadrul birourilor permanente ale federaţiilor industriale europene lucrează între 5 şi 15 oameni. Cu totul, cam 20.000 de oameni îşi derulează activitatea în acest sector doar la Bruxelles. Fiecare structură este coordonată de o persoană purtând fie titlul de Secretar General, fie de Director General sau Head of Office. Sunt oameni foarte influenţi în mecanismul legislaţiei europene, calităţile lor fiind de multe ori determinante pentru ramurile industriale pe care le reprezintă. Secretarul General coordonează activitatea unui Secretariat. Salariile acestor persoane sunt excelente, în concordanţă cu reponsabilitatea pe care o au, atingând 5.000 euro sau chiar 10.000 euro pe lună, în funcţie de industria pe care o reprezintă.

Succesul acestor organizaţii se măsoară prin recunoaşterea la nivel înalt de către factorii de decizie europeni a organizaţiei ca influentă şi indispensabilă în procesul evolutiv al legii comunitare, pe de o parte, dar şi importantă ca activitate în cadrul grupului de către membri, adică aceia care acoperă costurile activităţii de la Bruxelles.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: