marți, 5 noiembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul – “Barroso şi alegerile din 2014”


Europarlamentarele de anul viitor nasc intense dezbateri, atât la nivelul partidelor, care îşi pregătesc candidaţii la primarele europene, cât şi în şedinţele instituţiilor europene. Însuşi Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, insista pe această temă în discursul său anul despre Starea Uniunii.

Redau în continuare un material pe care l-am pregătit pe acest subiect, publicat în această săptămână de ziarul Argeşul:

……………

Preşedintele Comisiei Europene obişnuieşte să prezinte anual starea Uniunii, în plenul Parlamentului European, după modelul discursului ţinut de preşedintele SUA în faţa Congresului american. Iniţiativa îi aparţine lui José Manuel Barroso, fiind aplicată pentru prima dată în 2010, când a stârnit speculaţii că parlamentarii europeni erau obligaţi să fie prezenţi la această întâlnire.

Apropo de discursul din acest an, susţinut la 11 septembrie, vreau să insist pe îndemnul încurajator al preşedintelui Barroso care plasează Uniunea Europeană şi pe cetăţenii săi la cârma unui vas bine echipat, însă care are de făcut un drum dificil până la destinaţie. “Votanţii din Europa vor judeca în opt luni ce am realizat în ultimii cinci ani. Mai este mult de făcut până la alegerile europene, nu e timpul să aruncăm prosopul, ci să ne suflecăm mânecile şi să muncim mai mult”, spunea Barroso la întâlnirea eurodeputaţilor.

Încă de anul trecut, în discursul istoric susţinut în septembrie, Barroso făcea un apel către toate partidele politice de a-şi “scoate în faţă” candidaţii pentru alegerile din 2014. Asta în contextul în care PES propunea acest sistem de desemnare a reprezentanţilor cetăţenilor în Parlamentul European de acum patru ani.

Barroso regretă că s-au făcut puţine progrese în această direcţie. Acesta declara că există un risc ca această campanie să aibă loc fără o dezbatere publică clară între reprezentanţi ai diferitelor forţe politice care concurează pentru funcţia de preşedinte al Comisiei. El a insistat pe rolul pe care l-a jucat în schimbarea sistemului. “Am fost cel care anul trecut a propus această idee în discursul privind starea Uniunii; cred că este o contribuţie la o anumită europenizare a alegerilor. Acest lucru ar permite partidelor politice europene, care sunt încă structuri în dezvoltare [...], să-şi stabilizeze programele lor şi să stabilească o platformă în jurul unor personalităţi”, a completat actualul preşedinte al Comisiei.

José Manuel Barroso a subliniat şi cu această ocazie dorinţa sa de a avea candidaţi comuni între ţările UE, prevenind ca alegerile europene să nu devină din nou un amalgam de 28 de campanii naţionale, aşa cum s-a întâmplat la alegerile precedente. Candidaţii comuni ar da o “aromă” europeană exerciţiului democratic.

Barroso a mai spus că ar fi “interesant” să existe dezbateri televizate, similare cu cele dinainte de alegerile naţionale, în care candidaţii partidelor politice să-şi susţină candidaturile.

Ca orice demers pentru schimbare (privită ca evoluţie), şi acest proces se loveşte de barierele celor mai sceptici şi “tradiţionalişti”, decalând mult etapele calendarului propus iniţial de socialiştii europeni.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: