duminică, 17 noiembrie 2013

“Verde” în cursa europeană pentru 2014


Patru deputați ecologişti intră în cursa pentru două poziții de top în UE, înaintea votului din mai 2014, după nominalizarea de joi, 7 noiembrie. Partidul Verzilor Europeni (EGP) a anunţat că vor lua parte la alegerile primare: francezul José Bové, europarlamentarul italian şi co-preşedinte al Partidului Verde European, Monica Frassoni, deputatul german în Parlamentul European și co-preşedinte al grupului politic din Parlamentul European, Rebecca Harms, și europarlamentarul german, Ska Keller. Bové este fără îndoială cel mai bine-cunoscut dintre candidați, dar toți concurenții au un sprijin puternic în țările lor de origine, declarau surse din partid.

Regula conform căreia cei doi candidați trebuie să provină de la diferite partide naționale membre, vizează tandemul Rebecca Harms și Ska Keller. Votul se desfăşoară online şi s-a deschis deja. Verzii s-au adunat la Bruxelles în acest weekend să schițeze campania alegerilor. Sondajul on-line se va desfășura până la 28 ianuarie 2014, iar cei care vor conduce campania vor fi anunțaţi la scurt timp după această dată.

Grupul Verzilor Europeni lansa prima etapă a  "primarelor deschise" în septembrie, fiind singurul partid care a apelat la metoda online de consultare. "Nici un partid nu a implicat vreodată în acest tip de proces la un nivel european", declara co-preşedintele Reinhard Bütikofer, la momentul respectiv.

Toate partidele sunt în procesul de desemnare a candidatului lor, într-o mișcare care se speră să deschidă procesul de selecție pentru succesorul lui Barroso. Următorul preşedinte va fi nominalizat de către liderii UE, ținând cont de rezultatele alegerilor și după consultarea Parlamentului European, când eurodeputații vor avea ultimul cuvânt de spus într-un vot în plen.

Scriam în mesaje anterioare despre alegerile primare şi candidaţii altor partide:




Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: