vineri, 1 noiembrie 2013

De ce iubim Elveţia?


De mult vroiam să vizitez Elveţia. Auzisem atâtea lucruri despre această ţară, în inima Europei, dar fără a face parte din Uniunea Europeană, încât cele două zile petrecute acum vreo 10 ani la o nuntă parcă nu erau suficiente.

Am profitat de vacanţa copiilor şi am hotărât să încercăm să ne rupem de cotidianul bruxellez printr-o ieşire în natură. Căci NATURA este cuvântul care defineşte cel mai bine Elveţia. O grijă fantastică pentru fiecare lac şi cascadă, pentru poteca de munte sau drumul forestier. O infractructură rutieră şi feroviară dusă până la perfecţiune te face să crezi că trăieşti cu adevărat o utopie!

Totul se face cu bun simţ, cu răbdare – de multe ori prea multă răbdare. De la plimbarea cu vaporaşul pe unul din zecile de lacuri sau transportul cu trenul-gondolă care ne-a dus până pe creasta unui munte de peste 2300 m, totul este foarte bine gândit.

Ce zic elveţienii de Uniunea Europeană? Nu prea văd să fie un subiect la ordinea zilei, având în vedere calitatea vieţii de la ei de acasă. Parcă totuşi cineva îşi amintea că există un Parlament European la Bruxelles şi că i-ar face plăcere ca turist să-l viziteze. Doar ca turist…

Dan LUCA / acum din Elveţia

 

Niciun comentariu: