joi, 14 noiembrie 2013

Referendum în Germania?

Partidele germane se află într-un proces de negociere a unui acord prin care se solicită organizarea de referendumuri atunci când noi membri urmează să adere la Uniunea Europeană, atunci când puterile sunt transferate de la Berlin la Bruxelles sau atunci când finanțele germane sunt angajate la nivelul UE - o schimbare care ar putea limita serios capacitatea Berlinului de a acționa.

Propunerea nu a fost încă aprobată de către coaliția condusă de Merkel.  “Ca și până acum, există îndoieli serioase cu privire la introducerea de referendumuri la nivel național", sublinia Guenter Krings, un lider adjunct de partid din parlament. Elmar Brok, un personaj important în coaliţia lui Merkel și totodată membru al Parlamentului European, a declarat că propunerea nu va deveni realitate.

În timp ce “Legea fundamentală din Germania permite doar referendumuri naționale în condiții extreme de schimbare a Constituției în sine sau remodelarea frontierelor, în ţări precum Irlanda, Elveția și unele state scandinave”, referendumurile sunt ceva obişnuit. Inclusiv Marea Britanie discută organizarea unui referendum privind apartenenţa la UE, evident şi în acest caz cu păreri împărţite între liderii de la putere şi opoziţie.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: