marți, 5 noiembrie 2013

Identitatea europeană în atenţia SNSPA


La Bucureşti pe 4 noiembrie 2013, am avut onoarea să moderez sesiunea inaugurală a Săptămânii Cetăţeniei Europene, organizată de SNSPA.

Prezentările, axate pe tema “Viitorului identităţii europene”, au reuşit să trezească reacţia “firbrei româneşti interesată de afacerile europene”.

“Vorbim foarte mult de criza sau crize la nivelul UE, iar corelaţia cu euroscepticismul este evidentă”, preciza Alina Bârgăoanu, Rector SNSPA, în prezentarea sa.

“Să nu uităm totuşi că Uniunea Europeană s-a născut dintr-o criză fundamentală, iar soluţia aleasă garantează sustenabil pacea pe continent”, evindenţia Iordan Bărbulescu, Decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale. “UE înseamnă credibilitate politică şi încă de acum putem vorbi de o organizaţie internaţională cu comportamente de stat federal”, adăuga reputatul profesor.

Diana Iancu, Decan al Facultăţii de Administraţie Publică, a prezentat foarte elaborat “vocile care contează în Uniunea Europeană”, punctând anumite stereotipuri Vestice despre Estul continentului şi în special despre România.

Referindu-se la identitatea europeană, profesorul Cezar Bîrzea sublinia că “Europa are din punct de vedere istoric o identitate târzie”, iar aspectul cetăţeniei se poate trata juridic, cetăţenesc sau din punct de vedere identitar.

Încă o dată vreau să-i felicit pe cei de la SNSPA pentru această dezbatere. Mi-a făcut mare plăcere să mă revăd cu colegii la doar 3 săptămâni de la lansarea recentei mele cărţi la SNSPA.

Dan LUCA / Bucureşti

Niciun comentariu: