vineri, 8 noiembrie 2013

Dan LUCA – în direct la Realitatea TV Cluj – despre europarlamentare, reindustrializare şi globalizare


Ajuns din nou la Cluj, joi, 7 noiembrie, am răspuns cu mare plăcere invitaţiei de a participa la emisiunea lui Mihai Hurezeanu, “Clujul în realitate”, la Realitatea TV Cluj.

Discuţia din platou a fost axată pe pregătirea europarlamentarelor din mai 2014, în general, pe întâlnirea liderilor PSD şi PNL, care ar putea avansa împreună în europarlamentare. La şase luni de alegerile europene, se pot face diverse pronosticuri, sunt scenarii foarte interesante, însă socialiştii europeni au un cuvânt greu de spus.

Aşa cum spuneam, consider că este bine că se discute deja despre lista candidaţilor. Însă, faţă de 2009, în cazul alegerilor pentru 2014 este vorba de o campanie mult mai puternică axată pe oameni, pe liderul-locomotivã al listei. Eu propuneam ca, de exemplu în cazul socialiştilor, Schulz să aibă posibilitatea de a numi liderul listei la nivelul listelor electorale naţionale.

Uniunea Europeană înseamnă 28 de ţări care lucrează bine împreună, însă i se reproşează că nu a gestionat bine criza, şi explicaţia este că nu a avut competenţe. Treptat se constată că instituţiile internaţionale nu sunt adaptate globalizării. Dacă se vorbeşte de democratizarea Europei, în viitor se va discuta democratizarea Naţiunilor Unite.

Dan LUCA / Cluj

Niciun comentariu: