miercuri, 6 noiembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova - Teme de interes global pe agenda europeană


Din ce în ce mai aproape de alegerile pentru Parlamentul European, dezbaterile europene sunt puternic influenţate de posibilele schimbări cu implicaţii globale. Fie că este vorba de noi acorduri economice sau de modificarea reglementărilor deja existente, efectele trebuie privite global.

Dădeam câteva exemple în acest sens în cel mai recent articol publicat de ziarul Prahova:

……………

Poate mai mult decât oricând, în anticiparea europarlamentarelor din 2014, preocupările şi discursurile liderilor europeni se orientează spre probleme globale. După anunţarea oficială sau, după caz, specularea posibililor candidaţi pe listele de partid, au şi început manifestările “de campanie”.

Astfel, José Bové, candidatul Verzilor în primare pentru alegerile europene, critica recent lipsa de transparenţă care predomină în funcţionarea Europei, dând exemplul negocierilor pentru un acord comercial transatlantic cu Statele Unite ale Americii. Când reprezentantul european a declarat că negocierile au fost ţinute secrete, reprezentantul SUA a adus însă ca argument siguranţa comunicării! José Bové subliniază de asemenea poziţia Europei de “pitic politic” pe diferite teme de interes global.

Marea Britanie, în special prin discursul premierului David Cameron, ameninţă cu părăsirea Uniunii Europene, dacă renegocierea poziţiei ca membru al comunităţii nu va avea rezultatul dorit. Fostul prim-ministru belgian şi membru al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, consideră că trebuie schimbată atitudinea Partidului Conservator britanic faţă de Uniunea Europeană, pentru că, e drept, statutul de membru al UE vine cu mari beneficii şi influenţe pentru Marea Britanie. Multe ţări mai mici din UE văd Marea Britanie ca pe o modalitate de moderare a influenţei germane, în timp ce Germania vede în Anglia un susţinător în plus pentru interzicerea comerţului liber al ţărilor mediteraneene.

În opoziţie, Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) e o forţă politică în creştere în Marea Britanie, militând ca ţara să părăsească Uniunea Europeană şi pentru înăsprirea controalelor de imigrare. Sondajele sugerează că această nouă grupare politică ar putea deveni, de asemenea, cel mai mare partid britanic în Parlamentul European. În timp ce voci exterioare subliniază importanţa Regatului în UE, euroscepticii din Marea Britanie spun că Uniunea a devenit prea puternică şi birocratică. Ei vor ca Marea Britanie să aibă o nouă relaţie cu Europa, bazată pe comerţ sau chiar văd varianta în care să se renunţe la tot, după 40 de ani de la aderare.

La începutul anului, oficialii americani au lansat avertismente în legătură cu eventualitatea ieşirii Marii Britanii din UE, un membru senior al guvernului Obama a vorbit la Londra despre riscurile generate de dezbaterea din Marea Britanie. "Avem o relaţie în creştere cu UE, o instituţie care are o influenţă din ce în ce mai mare în lume, şi vrem să vedem şi o voce puternică a britanicilor în această Uniune", a declarat Philip H. Gordon, la întrunirea din capitala britanică.

Dacă este să deviem mai mult spre partea economică şi să ne oprim asupra situaţiei financiare în Uniune, cu mari implicaţii globale, să nu uităm discursul Preşedintelui Herman Van Rompuy de la European Bussines Summitul din primăvară, care într-o alocuţiune demnă de "State of the Union" prezenta legătura dintre creşterea competitivităţii la nivelul UE şi preţul energiei. UE depinde prea mult de importul de energie, când alte continente devin treptat independente energetic. Trebuie să fim deschişi şi pragmatici, să implementăm ceea ce am decis referitor la piaţa comună de energie europeană, să investim masiv în infrastructură, dar şi să reuşim cu adevărat diversificarea surselor energetice”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: