duminică, 24 noiembrie 2013

Lobby mai transparent la Bruxelles


Discuţiile legate de activitatea de lobby la Bruxelles şi faimosul “Transparency register” s-au intensificat recent. Conform noilor declaraţii ale oficialilor, UE va propune noi modalități de a sancționa grupurilor de interese care refuză să dezvăluie informații cu privire la metodele lor de a acţiona pentru a-şi susţine interesele, astfel, un grup de lucru comun al Parlamentului European și al Comisiei îşi propun să finalizeze o revizuire a registrului spre sfârșitul lunii decembrie.

Sursele spun că revizuirea se va concentra asupra recomandărilor care să permită instituțiilor UE să facă presiuni politice asupra organizațiilor de lobby. De asemenea, organizaţiilor neînregistrate li se va restricționa accesul în clădirile inistituţiilor europene, la fel cum, de cealaltă parte, lobby-iști înregistrați vor avea beneficii, de exemplu, accesul mai ușor la reuniuni de experți, comisari sau alți funcționari.


Răspunsul ONG-urilor la această propunere nu a întârziat să apară -"
Ȋnregistrarea obligatorie este ceea ce așteaptă publicul, și chiar și o mare parte din grupurile de lobby", preciza Paul de Clerck, din partea ALTER-EU.

Obiectivul obligativităţii însă, nu este susţinut de un cadru legal. Ȋn prezent, Registrul de transparență a crescut considerabil, cuprinde aproximativ 6.000 de intrări, ceea ce constituie o valoare estimată de 75% din reprezentanții mediului de afaceri de la Bruxelles, respectiv 60% din ONG-uri.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: