joi, 28 noiembrie 2013

Dan LUCA interviu pentru Rombel – portalul românilor din Belgia


A fost o mare plăcere să vorbesc Diasporei româneşti prin intermediul RomBel – platforma virtuală a comunităţii românilor din Belgia!

Redau în continuare interviul realizat de Cornel Radu-Loghin, publicat miercuri, 27 noiembrie:

..........
 
“Bună ziua domnule Dan Luca și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Ca și președinte al PSD Belgia sunteți o persoană activă în spaţiul public implicat în diverse activităţi în cadrul comunităţii românești din Belgia. Cum ați sintetiza această activitate? Care sunt prioritățile dumneavoastră în acest moment ?
 
Dan Luca – Gândesc româneşte, chiar dacă de peste 16 ani trăiesc în capitala Europei. Am lansat şi gestionat numeroase proiecte de impact pentru România, aici la Bruxelles, şi pot să enumăr câteva. În 2003 am înfiinţat Clubul „România-UE” Bruxelles, o platformă a românilor din Bruxelles-ul european. Studiul realizat în 2006 despre „Imaginea României la Bruxelles” a fost un proiect prin care România a dat un semnal că doreşte o relaţionare structurată cu Uniunea Europeană. În 2004 am fost co-fondator al EurActiv-ului în România, o presă tehnică, specializată pe legislaţia europeană, care a ajutat zeci de mii de români să înţeleagă mai bine cum funcţionează mecanismul european, atât în timpul negocierilor de aderare la UE, cât şi ca stat membru.

În 2008 am lansat un mesaj public de relaţionare a românilor din Diaspora cu politica din România. De peste 5 ani, împreună cu colegii mei de la PSD Belgia, încercăm să găsim soluţii practice pentru ca românul din Diaspora să aibă o voce în politica din ţara de origine. De peste 6 ani „populez” un blog (www.casaeuropei.blogspot.com) în care explic zilnic românilor cum se vede România din Bruxelles-ul european şi ce se poate face pentru o mai bună fixare a sistemului românesc la dimensiunea comunitară, spre avantajul cetăţenilor români. Iar pentru ca ideile să fie şi mai structurate, de aproape 4 ani, sub egida GrupRomânia încercăm să identificăm direcţia de evoluţie a sistemului românesc pentru o mai bună ancorare în politicile europene.

Alegerile europene din mai 2014 sunt de mare interes pentru mine. Recent mi-am anunţat intenţia de a candida pentru un mandat de eurodeputat şi mă bucur că atât organizaţia pe care o conduc, PSD Belgia, cât şi lideri PSD din ţarã, mă încurajează în această încercare.
 

RomBel – Ne apropiem cu pași repezi de alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014…. S-a schimbat spectrul politic european din 2009 și până în prezent? Vor fi diferite aceste alegeri față de cele din 2009?

Dan Luca – Cred că nu este rău să explicăm românilor ce se întâmplă până pe data de 25 mai 2014 din punct de vedere al alegerilor europene. Juridic, cu cel puţin o lună înainte de această dată, deci maxim până pe 25 aprilie 2014, partidele politice româneşti trebuie să depună la Biroul Electoral Central lista oficială. Această listă conţine 32 de nume, într-o ordine foarte clară. Pe 25 mai 2014 cetăţenii români vor veni la vot şi vor alege lista preferată. Nu există vot uninominal la alegerile europene. Practic este o alegere între listele naţionale, româneşti, propuse de partidele politice din România. Asta înseamnă că -  să dăm un exemplu - la sfârşitul zilei de 25 mai PSD-ul (care va participat singur la alegeri) va obţine 35% din voturi, va avea 35% din cele 32 de locuri, deci 11 eurodeputaţi. Cine sunt aceştia? Primii 11 de pe lista PSD depusă la BEC cu o lună înainte de alegeri.

Avem practic o situaţie în care contează foarte mult poziţionarea candidaţilor pe lista oficială. Cine decide această ordine pe listă? Conducerea naţională, în relaţionare cu liderii locali ai partidului. Cred mult în campania electorală şi dezbaterile deschise despre profilele candidaţilor. Dar depinde enorm de ce fel de campanie avem în România în funcţie de numele candidaţilor. Dacă avem pe primele 10 locuri (considerate eligibile) profile care inspiră comunicarea, oameni care stăpânesc cu adevărat problematica europeană, dar cunosc perfect şi interesele României, vom avea o şansă ca dezbaterea electorală să fie plină de sens. Dacă însă ne vom complace în a propune persoane care nu înţeleg mecanismul comunitar, vom asista la o dezbatere seacă, plictisitoare, plină de slogane, ancorate de multe ori într-un naţionalism ascuns, în care vor pierde cetăţenii, partidele politice şi cu siguranţă Parlamentul European.
 

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?

Dan Luca – Toţi românii din Diaspora, indiferent de calificare, trebuie să se simtă respectaţi, ascultaţi, să aibă o demnitate legitimă. Trebuie să scăpăm de povara imaginii proaste pe care România încă o are. Sper din toata inima că nu va exista o discriminare a românilor pe piaţa muncii în ţările europene după 1 ianuarie 2014. Iar dacă vor apărea totuşi astfel de situaţii sunt mecanisme de a le semnaliza, atât la nivel local, naţional şi european, pentru că avem aleşii noştri în Parlamentul European, dar sunt şi ambasadele şi consulatele.
 

RomBel – Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din Belgia? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Dan Luca – Mă cunosc bine cu compatrioţii noştri care lucrează în construcţii sau în prestări servicii. Majoritatea românilor din Belgia sunt oameni extraordinari, cu responsabilităţi complexe şi pe care viaţa i-a învăţat că vorbele goale nu sunt suficiente pentru a reuşi. România are nevoie de toţi românii. Dacă unii dintre noi am ales drumul Diasporei asta nu înseamnă că nu mai suntem români sau că nu ne mai pasă de România, ci dimpotrivă. În România este nevoie de o dezbatere politică reală despre potenţialul Diasporei româneşti şi ce implică aceasta atât la nivel economic, cât mai ales la nivelul oamenilor. Bruxelles-ul este poate singurul loc din afara României unde avem două “diaspore româneşti”, total distincte, bine coagulate, care au atins deja masa critică de reprezentare. Pe lângă românul „emigrant” avem şi pe acei pe care putem să-i numim „expaţi ai afacerilor europene”. Reţeaua românească la Bruxelles merită consolidată. Avem nevoie de cât mai mulţi români conştienţi de interesul naţional şi de perspectiva europeană, şi mai avem nevoie de un dialog cât mai structurat între Bucureşti şi Bruxelles.
 

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Dan Luca – Dacă este să mă refer la românii din Bruxelles-ul european aceştia sunt o mină de ″aur albastru″ pentru România. Această colaborare poate fi la nivel de industrii, la nivel de brand-sectorial de exemplu (IT-ul românesc şi energia românească sunt deja prezente în oraş), dar şi îmbunătăţit inter-instituţional: depăşirea barierelor de comunicare dintre interesele româneşti e un pas important înainte, căci lucrurile sunt mai simple decât par în jocul european: ne ridicăm împreună rapid, sau mult mai greu separat. Racordarea unei ţări de peste 20 de milioane de locuitori la o structură de 500 de milioane, precum Uniunea Europeană, nu este un lucru uşor. În prezent avem însă vreo 2.500 români care lucrează în mediul european de la Bruxelles, foarte mulţi dintre aceştia derulându-şi activitatea în cadrul Comisiei Europene. Iar aceşti 2.500 de români din Bruxelles trebuie puşi în valoare în avantajul reciproc. Să nu uităm ei sunt acolo fiindcă România este membră a UE, chiar dacă în prezent nu reprezintă România. Clădirea unei punţi de legătură între funcţionarii europeni de la Bruxelles şi Guvernul României este o prioritate europeană pentru România şi eu am semnalat-o de câţiva ani.

 
RomBel –  Ce hobby-uri aveți? Cum vă petreceți timpul liber în Belgia?

Dan Luca – Chiar dacă agenda mea este foarte încărcată, reuşesc să găsesc timp şi de relaxare, şi atunci prefer să fiu alături de familie. Cei 3 copii pe care îi am sunt o reală sursă de energie. A merge cu ei la sport sau la alte activităţi ″te încarcă″, îţi dă putere pentru a începe o nouă săptămână. Împreună cu soţia, din când în când, reuşim să evadăm la câte un eveniment cultural, concert, teatru. Iar când ajung în oraşul copilăriei, la Cluj, nu ratez ocazia de a merge cu tatăl meu la Sala Sporturilor pentru a urmări un meci de handbal, o veche pasiune de-a mea, şi de altfel, un sport pe care l-am practicat de performanţă în tinereţe.
 

RomBel – Ce planuri aveți pentru viitor? Cum poate un român din Belgia să adere la PSD Belgia?

Dan Luca - Nu avem dreptul să fim nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă pe scena politică, fără să încercăm să schimbăm ceva, să ne facem auziţi. Implicarea politică este cea mai potrivită reacţie atunci când ai ceva de spus, atunci când consideri că ai soluţii ce pot îmbunătăţii situţia compatrioţilor, a prietenilor, sau a propriei familii. Implicarea într-un partid politic devine astfel imperativă, angajamentul politic este necesar pentru a ajuta România. Am găsit oameni la fel de entuziaşti şi hotărâţi care vor să facă mai mult decât să vorbească fără folos. Luptăm pentru ideile în care credem. Este loc pentru toţi şi suntem convinşi că împreună putem realiza lucruri minunate pentru români. Diaspora românească nu constituie o problemă, ea ne ajută să înţelegem mai bine România contemporană. Dacă vă regăsiţi în aceste mesaje, vă aştept în echipa PSD Belgia (www.psdbelgia.ro).
 

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Dan Luca – Bruxelles-ul este un oraş plin de posibilităţi, încercaţi, chiar dacă pare mai greu la început, la fel ca peste tot. Subliniez cu tărie că există două pieţe a forţelor de muncă în Bruxelles, care din cauza suprapunerii geografice creează confuzie. Există un Bruxelles-Belgia şi mai există un Bruxelles-UE, cu oportunităţi caracteristice. Chiar dacă în România puţini mai cred că expertiza pe anumite sectoare contează, consider că există oportunităţi pentru cei care au cunoştinţe despre mecanismul comunitar. Pentru a înţelege mai bine care este rolul vostru în capitala Europei, aveţi în RomBel un instrument.

Iar fiindcă se apropie 1 Decembrie un mesaj de La Multi Ani, România!

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: