joi, 28 noiembrie 2013

Reîmprospătarea listei eurodeputaţilor socialişti francezi

Partidul Socialist din Franţa, a adoptat zilele trecute, cu o mare majoritate (aproape 80%), listele finale pentru alegerile europene din 2014. Conform acestora, delegația socialistă va fi profund reînnoită, 50% din membrii nominalizaţi, fiind noi pe listă. Listele urmează să fie validate şi în cadrul convenției PS, la începutul lunii decembrie.

În total, cinci deputați europeni care își încetează activitatea în 2014, nu mai apar pe listă. “Adresându-mă viitorilor lideri de listă că aceştia trebuie să investească în mandatul european şi să depună o muncă susţinută, cu 3 zile pe săptămână la Bruxelles și o săptămână pe lună la Strasbourg", avertiza actualul președinte al delegației franceze a Partidului Socialist din Parlamentul European, Catherine Trautmann.

La rândul său, europarlamentarul Gilles Pargneaux susţine că aceste liste sunt "echilibrate” şi reflectă “culorile” partidului. Pe primele trei locuri se află Harlem Désir, prim-secretar al PS, Brebenoc Beres menținut în cele din urmă pe locul al doilea și Guillaume Balas, care completeaza trio-ul.

Partidul Socialist speră să obțină două locuri parlamentare în fiecare dintre cele opt circumscripții interregionale (Ile-de-France, Vest, Nord-Vest, Est, Sud-Vest, Sud-Est, Masivul Central-Centru și de Peste mări).

Dacă ne reamintim de alegerile europene din 2009, PS a obţinut doar şocantul procent de 16,48 % din voturi la nivel naţional, cădere care a redus numărul de locuri pentru socialiștii francezi la 14, față de 33 în Parlamentul precedent.

Despre fibra europeană franceză am scris şi cu alte ocazii.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: