joi, 7 noiembrie 2013

20 de ani de “.ro”


Cu ocazia împlinirii a două decenii de la apariţia domeniului “.ro”, bunul meu prieten Ştefan Morcov, unul dintre elevii primului liceu din ţară cu laborator informatizat, răspundea unui interviu realizat de HotNews.

Ştefan sublinia că “ingineria în general, studiul tehnologiei şi ştiinţelor sunt în continuare respectate în România. Au existat iniţiative politice care au ajutat mult, trebuie să fie continuate. Tot la nivel de constatare: acum 20 de ani aproape ca nu exista industrie IT în România, iar acum este un domeniu foarte important în economie. Referitor la gadgeturi - îmi place să pun lucrurile în perspectivă, deci aş face o analogie. Acum 100 de ani, un telefon era gadget. Acum 15 ani, un telefon mobil era gadget. Acum fac videoconferinţe prin Internet aproape zilnic, unele de pe telefonul mobil, unele din maşină. La început îmi plăcea senzaţia de nou, ai o senzaţie de Star Trek. După o vreme, începe să fie indispensabil”.

Apropo de viitorul apropiat în inovaţia tehnologică, Ştefan spunea “încă nu am văzut fiecare elev cu o tabletă în loc de caiet; va veni foarte repede. Chiar dacă nu este evident, petrecem mai mult timp învăţând şi muncind (pe Internet) decât jucând jocuri (pe Internet). Petrecem deja mult timp pe Internet vorbind pe skype cu prietenii şi parteneri de peste ocean şi văzând filme şi seriale online. Mi-aş dori să ştiu care va fi exact următorul Yahoo, mIRC sau Facebook - nu ştim. Sunt sute de concepte testate zilnic, unele din ele vor avea succes. Cuvinte cheie pe care le văd tot pentru viitorul apropiat - chiar dacă sună puţin a ficţiune: realitate virtuală 3D complet imersivă, continua miniaturizare a aparatelor şi integrarea tehnologiei informaţiei în toate instrumentele din jurul nostru. Aştept de 20 ani recunoaşterea vocală adevărată, ecranul portabil pe bază de proiecţie holografică şi interfeţele naturale. Tehnologia există, dar nu este încă disponibilă pe scară largă”.

În prezent Ştefan este responsabil cu dezvoltarea afacerilor SIVECO pentru Comisia Europeană, la Bruxelles şi Luxembourg, coordonând contractele de servicii informatice pentru Oficiul de Publicaţii al Uniunii Europene, Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori, Agenţia Executivă pentru Sănătate şi Consumatori, Agenţia pentru Securitatea Aviaţiei, Eurostat, EuropeAid.

Felicitări, Ştefane, pentru tot ceea ce faci!

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: