marți, 5 noiembrie 2013

Dan LUCA – articol in Calea Europeană – “Regionalizarea României trebuie sincronizată cu reforma instituţională europeană”


Calea Europeană publica recent un material despre ceea ce spuneam legat de regionalizarea României şi cum, prin această reformă se poate mult îmbunătăţii relaţia ţării cu Bruxelles-ul.

Redau în continuare editorialul apărut marţi, 5 noiembrie:

……………

“La nivelul UE se discută tot mai mult despre viitorul instiţutiilor europene, iar în Romania s-a lansat dezbaterea pe tema regionalizării ţării. Este importantă sincronizarea regionalizării României cu reforma instituţională europeană. Nu trebuie să uităm care sunt tendinţele europene şi globale. În UE, tendinţa este spre accentuarea principiului subsidiarităţii şi spre federalizare, pe model german; aşadar tendinţe care merg mână în mână cu ideea de regionalizare. O regionalizare de succes va îmbunătăţi implicit relaţia noastră cu polul puterii europene,  Bruxelles-ul. Sunt principii care trebuie respectate”, a spus Luca.

Potrivit acestuia, dacă se doreşte o regionalizare de succes contează mai puţin dacă România va avea opt sau zece regiuni, ci faptul că trebuie respectate o serie de principii precum “subsidiaritatea, asigurarea resurselor integrale exercitării competentelor transferate, pentru că degeaba ai competenţa dacă nu ai bugetul pe baza căruia să o exerciţi, responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale şi regionale, căci va exista şi un rând regional de autoritate, asigurarea unui proces de descentralizare stabil gradual, predictibil, transparent, bazat pe criterii şi reguli obiective şi cheltuirea eficienta a resurselor financiare”.

“Nici regionalizarea administrativă, nici descentralizarea, nici absorbţia fondurilor europene nu mai trebuie privite drept scopuri în sine, ci mecanisme care să pună în mişcare potenţialul de dezvoltare al ţării. Prin dezvoltare se înţelege creştere economică, reflectată în creşterea PIB-ului, dar si reducerea decalajelor între cetăţeni, grupuri sociale, sectoare, regiuni, organizaţii, evitarea polarizării, corectarea decalajelor, prevenirea adâncirii acestora sau a creării unora noi”, a subliniat Luca.

Liderul PSD Bruxelles a explicat că, la scurt timp după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, din 2009, apăreau deja presiuni pentru modificarea anumitor prevederi, discutate inclusiv în cadrul dezbaterilor privind viitorul construcţiei europene.

“Recent, grupul federalist Spinelli și influentul think tank german Bertelsmann Stiftung lansau o propunere de reformă a Tratatului de la Lisabona, sub forma unui proiect de tratat numit O lege fundamentală a Uniunii Europene. Eurodeputatul britanic Andrew Duff, care este un expert în drept constituțional și pare a fi cel mai important pion în spatele initiaţivei, a declarat că 210 deputați europeni din patru grupuri politice, unite în grupul Spinelli, a decis în decembrie 2012 redactarea un proiect pentru un nou tratat UE, bazându-se pe învățămintele trase în urma crizei din zona euro”, a arătat Dan Luca.

Acesta a adăugat că, potrivit afirmaţiilor lui Duff, textul propus ar putea fi folosit de către o Convenție de modificare a prezentului Tratat de la Lisabona, care şi-ar putea începe activitatea în primăvara anului 2015.”

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: