luni, 8 septembrie 2014

Câţi români calificaţi au plecat din ţară?

Uniunea Europeană centralizează şi analizează bazele de date pentru a afla cât mai multe despre cetăţenii săi şi viaţa acestora, de exemplu, inclusiv care este tendinţa migraţiei profesionale. Astfel s-a calculat câţi profesionişti s-au mutat în Europa în ultimii ani, care sunt țările care atrag muncitorii calificați, respectiv care țări suferă de un pronunţat exod al creierelor?

Sursele Uniunii Europene relevă un deficit de 25.914 specialişti, ca diferenţă între cei doar 582 profesionişti care s-au mutat în România între 2003 şi 2013 şi cei 26.496 români calificaţi care au părăsit ţară în favoarea unei alte membre UE. Cu aceste cifre România este pe locul trei în acest clasament, exodul de creiere fiind mai mare doar în Polonia (33.207 persoane) şi Germania (29.670).

Profesiile cele mai frecvent caracterizate de mobilitate în interiorul UE sunt cea de profesor de școală secundară, medic, asistentă, fizioterapeut şi medic stomatolog, iar ţările cele mai căutate sunt Belgia, Italia, Germania şi Marea Britanie.

Da, cifrele sunt efectul unei slabe aprecieri a valorilor naţionale şi a slabei remuneraţii financiare în ţară, însă nu numai. Părerea mea e că pentru o analiză corectă la nivel european ar trebui să vedem şi care e numărul absolvenţilor calificaţi, în corelaţie cu posturile vacante existente pe piaţa naţională a locurilor de muncă.  

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: