joi, 4 septembrie 2014

Provocările noilor lideri europeni

André Sapir și Guntram Wolff se adresau recent președinților Comisiei Europene, Consiliul European și Parlamentul European, subliniind că aceştia se confruntă cu trei provocări: situația economică, reformarea modului de funcționare a instituțiilor UE și nevoia de schimbare a tratatului european.

În continuare, la fel precum predecesorii lor, noii şefi ai instituţiilor europene trebuie sa insiste pe a atenua rata mare a şomajului. Legat de a doua provocare, preşedinţii instituţiilor europene vor trebui să îmbunătățească funcționarea internă a UE și a instituțiilor sale, să gestioneze relația dintre zona euro și țările UE din afara ei, Regatul Unit în special, şi de asemenea să-și reconsidere strategia de vecinătate a UE șiconsolideze locul UE în lume.

A treia provocare este de a face fa
ță nevoii de schimbare tratat al UE. Criza economică și financiară a dus la cereri de "mai multă Europă", dar, de asemenea, pentru "mai puțină Europă". Aceste cerințe contradictorii nu sunt neapărat adresate acelorași domenii de competențe, care sunt centralizate sau nu la nivel european. O abordare mai fructuoasă este să caute o "Europă mai bună", cu unele competențe suplimentare alocate la nivel european, şi altele rămase sau chiar repatriate la nivel național. Acest lucru implică o mai mare claritate în împărțirea responsabilității între Europa și statele sale membre, și, de asemenea, un efort mai mare pentru a se asigura Europa oferă rezultate mai bune în domeniile pentru care are responsabilitate clară.

Criza a demonstrat
țările din zona euro au nevoie de banking, integrare economică, fiscală și, prin urmare, o politică mai profundă decât cea prevăzută de Tratatul de la Maastricht. Unii dintre predecesorii dumneavoastră au sugerat crearea unui "uniuni economice și monetare veritabile" care ar merge bine dincolo de Tratatul UE existent și tratatele interguvernamentale puse în aplicare pentru a consolida arhitectura zonei euro. O astfel de integrare mai profundă în rândul țărilor din zona euro ridică în mod inevitabil întrebări urgente cu privire la relația dintre UE și în zona euro”, spuneau cei doi specialişti.

Despre un posibil nou tratat UE și impactul asupra României am scris încã de anul trecut.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: