joi, 11 septembrie 2014

Polonia în Triunghiul de la Weimar

Varșovia trebuie să îşi articuleze mai clar așteptările și interesele politice, în contextul Triunghiul de la Weimar, în scopul de a maximiza influența sa politică în Uniune și în afară, sunt de părere analiștii.

"Se poate spune cu adevărat: rela
țiile germano-poloneze sunt atât de bune, cum nu au fost niciodată", declara Cornelia Pieper, în calitate de Consul General al Germaniei din Gdańsk în numele Biroului Federal al Afacerilor Externe. Tusk și Merkel au o relație strânsă de lucru, pe care multi descriu ca o prietenie autentică, la care se adaugă o biografie a cancelarului german ce oferă detalii legate de origine ei poloneză şi a rudelor îndepărtate din Polonia.

"Cele două
țări au abordări diferite cu privire la politica energetică, schimbările climatice și unele probleme în jurul valorii de pe piața internă, ​​dar cele mai multe dintre interesele sunt comune", sublinia Tokarski, expert în integrarea europeană şi afaceri externe.

Totodată, potrivit lui Vincent Pertusot, șeful biroului din Bruxelles al Institutului Francez de Relații Internaționale IFRI, înainte de aderarea la UE, "relația strânsă cu Germania a fost un impediment pentru o relație bilaterală cu Parisul.

Sub pre
ședinția lui Nicolas Sarkozy [2007-2012], relațiile dintre Paris și Varșovia au trecut prin momente chiar mai dificile. "Președintele francez a arătat o lipsă totală de considerație pentru Polonia, ceea ce a fost dificil pentru relațiile dintre cele două țări", a declarat Vincent Pertusot.

Dacă în plan economic relaţiile dintre cele două ţări merg foarte bine, pe frontul diplomatic, Franța și Polonia sunt din ce în ce mai implicate pentru a atinge obiectivele mai mari. În ultimul timp, Hollande se spune că l-a ajutat pe Tusk pentru a câștiga funcţia de președintele al Consiliului. Dar, în schimb, Polonia s-a angajat în a se opri din punerea frânelor pe discuțiile pe teme climatice și de a contribui la succesul Conferinței 2015 a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, ce va avea loc la Paris.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: