marți, 30 septembrie 2014

Richard Branson - sugestii pentru creşterea productivităţii muncii

Angajaţii miliardarului britanic Richard Branson, pot să îşi ia vacanţă oricând. Articolul publicat recent de Adevărul explică de ce o săptămână de lucru durează de luni până vineri – “Ford a observat că poate să crească eficienţa producţiei (inclusiv marjele de profit ale companiei sale) reducând numărul de zile lucrate de la şase la cinci. Tot lui Ford i se datorează şi cele opt ore cât măsoară o zi de lucru azi”.

Conform principiilor aplicate de Bronson, regulile productivităţii ar trebui rescrise, acum, in principal în domeniile creative, cum ar fi marketingul, relaţiile publice sau industria software. Dacă în anumite cazuri deja ideea britanicului este aplicată, întrebarea este când s-ar putea aplica şi în România, în contextul în care este vorba despre cea mai neproductivă ţară din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat. La noi, nivelul productivităţii e de doar 17,4% din media UE 28 şi de 15% faţă de media zonei Euro, după calculele publicate. În România angajaţii au muncit în 2012, potrivit Eurostat, 41,2 ore pe săptămână – cel mai mare volum din UE – faţă de cele 40,5 ore muncite de un neamţ sau de 37,6 ore cât a fost media în Finlanda. Comprimarea efortului e una dintre căile care ar putea duce la creşterea productivităţii, conform specialiştilor în domeniu.

Pe lângă pauzele din timpul programului, conform experimentelor realizate, se pare că dau randament şi week-endurile prelungite, care au redus şi numărul cererilor de concediu înaintate de angajaţi. Pentru România însă, Cristian Nacu, directorul fondului de investiţii Enterprise Investors, este de părere că proprietarii, din IT cel puţin, sunt preocupaţi să ofere angajaţilor şi alte motivaţii în afară de cash-ul tradiţional: poate nu neapărat timp liber, dar poate un mediu de lucru mai prietenos.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: