vineri, 12 septembrie 2014

Specialiștii susţin reforma instituţională în UE

În decembrie 2009, speranţele europenilor şi “europeniştilor” au fost mari privind punerea în aplicare a Tratatului de la Lisabona, care se aştepta că va dota Uniunea Europeană cu un sistem politic mai eficient și democratic, transformând-o într-un jucător global mai uniți și influent. Din păcate însă, UE a fost profund împotmolită în criza financiară și economică. Criza a atras toate măsurile de austeritate ce au determinat pierderea încrederii în liderii europeni şi au îndepărtat şi mai mult cetăţeanul de proiectul european. A apărut astfel necesitatea unor reforme instituţionale care să crească legitimitatea la nivel UE.

Pentru a contribui la dezbaterea importantă privind reforma instituțională a UE în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European și începutul unei noi Comisii, s-a format un grup la nivel înalt privind reforma instituțională a UE, sub conducerea lui Danuta Hübner deputat în Parlamentul European și membru al Consiliul de Administrație CEPS.

Raportul acestui grup, cu deputați, foști și actuali membrii ai instituțiilor UE și savanți se concentrează pe reformele care ar putea fi luate în cadrul tratatelor actuale, pentru a construi la crearea unei Uniuni mai receptive și responsabile. Raportul analizează principalele puncte slabe inter și intra-instituționale în ceea ce privește eficiența, democrația și propune o serie de recomandări, cum ar fi reorganizarea Colegiului comisarilor, sporirea rolului Parlamentului European și Președinţia prin rotație a Consiliului, îmbunătățirea controlului democratic al Consiliului European și implicarea corespunzătoare a parlamentelor naționale.

Printre recomandări se află şi reorganizarea Comisiei, unde portofoliile comisarilor ar trebui să fie grupate în grupuri de domenii de politici conexe, sub conducerea unui vicepreședinte. Numărul de direcții generale ar trebui să fie redus, iar rolul Secretariatului General ar trebui să fie reexaminată, scria raportul CEPS.

La începutul anului trecut lansam dezbaterea privind România şi viitorul UE. Vă reamintesc că tot atunci publicam un studiu pe tema reorganizării instituţionale.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: