sâmbătă, 13 septembrie 2014

ResearchGate - Social media şi oamenii de ştiinţă


Oamenii de ştiinţă care declarau că "au vizitat în mod regulat" site-uri de social media au fost chestionaţi în detaliu de un săptămânal internaţional de ştiinţă, “Nature”, cu privire la activitățile lor pe aceste platforme. În urma cercetării s-au descoperit o sumedenie de poveşti interesante.

În 2011, Emmanuel Nnaemeka Nnadi avea nevoie de ajutor pentru o cercetare privind agenţi patogeni fungici rezistenţi la medicamente. Un doctorand ce studia microbiologie în Nigeria, nu avea expertiza și echipamentele de care avea nevoie. Tânărul a apelat la ResearchGate, un site gratuit de social-networking pentru mediul academic, și a trimis câteva e-mail-uri. Cu un răspuns primit de la geneticianul italian Orazio Romeo, o colaborare internațională s-a născut. În ultimii trei ani, cei doi oameni de ştiinţă au lucrat împreună în Africa. Ijad Madisch, un fost medic și virusolog din Berlin, spunea această poveste ca doar un exemplu dintre toate succesele ResearchGate, pe care l-a fondat împreună cu doi prieteni în urmă cu șase ani. În esență, ResearchGate este o versiune academică de Facebook sau LinkedIn, ce oferă membrilor un loc pentru a crea pagini de profil și a discuta despre cercetare.

Mai mult de 4,5 milioane de cercetători s-au înscris pentru ResearchGate, și alţi 10.000 ajung pe site în fiecare zi, spune Madisch. “Aceasta este o sumă mică în comparație cu 1,3 miliarde de utilizatori activi Facebook, dar uimitor pentru o rețea căreia numai cercetătorii se poate alătura”.

“Natura” a primit mai mult de 3.500 de răspunsuri la mailurile trimise pentru realizarea sondajului, de la cercetători din 95 de țări diferite. Rezultatele confirma faptul că ResearchGate este cu siguranță bine-cunoscut. Mai mult de 88% din oamenii de știință și ingineri au spus că ei au auzit de acest site - ceva mai mult decât cei care au auzit de Google+ și Twitter.

Despre ce înseamnă social media în viaţa diferitelor sectoare mai puteţi citi:




Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: