miercuri, 24 septembrie 2014

Beneficiile argumentate ale programului Erasmus

Comisia Europeană a realizat recent un studiu de impact al Erasmus, ce își propune să analizeze efectele mobilităţii studenților Erasmus și impactul programului asupra internaționalizării instituțiilor de învățământ superior.

Peste 90% dintre elevii care au accesat programul de mobilitate au dorit să câștige experiență de viață în străinătate, capacitatea de a dezvolta abilități, cum ar fi adaptarea la alte culturi și îmbunătățirea abilităților lingvistice. Doar după acestea vine motivaţia de a spori șansele de angajare în străinătate, importante pentru mai mult de 85%.

Doar 14% din studenții non-mobili nu a mers în străinătate deoarece nu au fost aleși pentru a primi sprijin prin program, cu alte cuvinte, Erasmus este un program de mobilitate mai degrabă neselectiv. Pentru mai mult de 50% din studenții non-mobili, motivele pentru care nu merg în străinătate au fost incertitudinea cu privire la costurile suplimentare, lipsa de resurse financiare și de relațiile personale.

Mult mai importante decât decizia tinerilor de a participa sau nu la programele de mobilităţi, sunt rezultatele analizei care demonstrează că mai mult de 90% dintre elevi au simţit o îmbunătățire în abilitățile lor, cum ar fi cunoașterea altor țări, capacitatea lor de a interacționa și de a lucra cu persoane din culturi diferite, adaptabilitatea, competență în limba străină și abilitățile de comunicare. În plus, 99% din instituțiile de învățământ superior au raportat o îmbunătățire substanțială a încrederii și adaptabilitate elevilor lor după o perioadă Erasmus în străinătate.

Interesant este faptul că și după cinci ani de absolvire, rata șomajului în rândul studenților mobili a fost cu 23% mai mică decât pentru studenții non-mobile.

Despre Erasmus am scris foarte mult și vă recomand și alte materiale:







Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: