joi, 30 mai 2013

Dan LUCA – în direct la Money Channel

Am avut plăcerea să intru în direct prin legătură telefonică la grupajul de ştiri al “The Money Channel” de aseară. Tema a fost discursul preşedintelui Barroso şi recomandările pe care Comisia Europeană le face statelor membre pentru depăşirea crizei.

Înainte de a analiza prelegerea propriu-zisă, am încercat să descriu context european: Europa este lovită în ultimii 5 ani de vreo 3-4 crize consecutive. Sunt tot mai multe întrebări despre viitorul instituţiilor europene, ce putere trebuie să aibă şi cum puntem practic să avansăm cu proiectul european, care nu prea mai are credibilitate, este îmbătrânit, învechit, în forma actuală. În UE este nevoie de un suflu tânăr. Problemele cu care se confruntă Uniunea, sunt tratate neadaptat cerinţelor vremurilor în care trăim.

Deşi criza a început din 2008, noua Comisie Europeană nu a venit cu măsuri care să rezolve criza, să răspundă la nevoia de dezvoltare pe care cetăţenii UE o simţeau, ci din păcate singurele măsuri au fost cele legate de austeritate.

Comisia notează că piaţa muncii din România s-a îmbunătăţit în 2012, dar "rămân provocări", în special în ceea ce priveşte rata mare a somajului în rândul tinerilor, circa 23%. Se aşteaptă ca cel puţin deocamdată acest nivel să rămână ridicat, însă problema nu este la fel de gravă precum în Spania de exemplu, unde procentul tinerilor neocupaţi este de peste 50%.

Recomandările majore pe care le-a primit România sunt legate de adoptarea unor măsuri care să faciliteze şi să diversifice accesul IMM-urilor la finanţare, să asigure realizarea unei asocieri mai strânse între cercetare, inovare şi întreprinderi, în special prin acordarea unui statut prioritar activităţilor de cercetare şi dezvoltare care sunt susceptibile să atragă investiţii private, să intensifice eforturile în sensul îmbunătăţirii calităţii şi independenţei sistemului judiciar, să accelereze reforma educaţiei, finalizarea acordului derulat cu UE şi FMI, creşterea colectării, implicit prin taxe de mediu mai mari, egalizarea vârstei de pensionare şi continuarea reformelor structurale.

Să nu uităm însă că 2013 este un an pre-electoral la nivel european (vom avea alegeri în mai 2014), iar discursurile politice se învârt în jurul acestui eveniment major.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: