sâmbătă, 11 mai 2013

Dan LUCA – în direct la Realitatea TV

Fiind în Bucureşti, am participat cu mare plăcere vineri, 10 mai 2013, la emisiunea Realitatea TV, realizată de Silviu Mănăstire. Emisiunea “Dosar de Politician” a fost axatã în special pe analiza primului an de guvernare a USL.

Am fost invitat la această discuţie pentru a explica cum se vede România din capitala europeană. Punând faţă în faţă opoziţia şi puterea, în platou au fost prezenţi şi Andreea Paul, prim-vicepreşedinte PDL şi Rareş Mănescu, vicepreşedinte PNL.

Întrebat de moderator cum s-a văzut România în ultimul an de la Bruxelles, spuneam că a fost un an dinamic, politizat, nu doar un an de guvernare, ci un an în care am avut parte de două campanii electorale foarte puternice în România, câştigate detaşat de fiecare datã de cãtre USL.

Guvernul s-a dovedit responsabil, canalizându-şi eforturile pentru mai multă integrare europeană, fiind implicat activ în dosare precum fondurile europene şi regionalizarea ţării.

România a reuşit să facă faţă destul de bine crizelor repetate din ultimii ani, comparativ cu Italia, Grecia sau Spania, ţări mult mai afectate. Nu este văzută ca fiind o prezenţă negativă în contextul european.

Din păcate însă, problema României este că nu se remarcă suficient în dezbaterile europene. Ne putem integra ca ţară în UE doar dacă suntem prezenţi. România trebuie să renunţe la a dopta “poziţia ghiocelului”, a “scaunului vid”, pe anumite politici sectoriale.

E foarte important să vedem care sunt temele mari dezbătute la Bruxelles. E necesar să calibrăm ţara şi să avansăm în proiectul de integrare în UE. Pentru asta însă avem nevoie de acei specialişti, de experţi sectoriali, la nivel de ministere şi administraţie localã, să se formeze o echipă completă care să joace atât la Bruxelles, cât şi la Cluj sau la Bucureşti.

România, în acest moment, este o ţară credibilă în capitala Uniunii.

Moralitatea trebuie însã sa conteze mai mult în politica româneascã. Pregătirile pentru euroalegerile din 2014 sunt un foarte bun exerciţiu pentru a duce clasa politica româneascã spre abordari politice europene, analizand pragmatic de ce fel de eurodeputati avem nevoie pentru a reprezenta românii în forumul legislativ european.

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: