marți, 14 mai 2013

Mai credem în prosperitatea europeanã?

Iulia Badea-Guéritée prelua recent pe blogul său ideile lui Ivan Krastev, un important analist european bulgar. Întrebându-se de ce nu mai există acea Europă care te entuziasma, ce te făcea să visezi, acesta observă că din păcate, stâlpii pe care se sprijină Europa, au început să se cam clatine.

În cazul prosperităţii, în contextul crizei prelungite şi a măsurilor de austeritate adoptate de liderii Europei, a dispărut încrederea cetăţenilor în viitor, într-un trai mai bun pentru copiii lor. Deşi situaţia diferă de la o ţară la alta, luând în discuţie Grecia, aceasta este una dintre membrele UE care din punct de vedere economic rămâne cam la fel poziţionată precum în momentul aderării, comparativ cu Germania, de exemplu, ţară a cărei economie continuă să se dezvolte.

În ceea ce priveşte legitimitatea, depinde despre ce ţară vorbim. Niciodată în nord, în Germania sau Suedia, nu va fi la fel ca în sud, în Bulgaria sau Grecia, unde se manifestă o lipsă de încredere în liderii politici naţionali, ceea ce face să crească încrederea în cei europeni.

În UE este nevoie de un suflu tânăr. Problemele cu care se confruntă Uniunea, spune analistul, sunt tratate neadaptat cerinţelor vremurilor în care trăim. Europa este îmbătrânită, iar abordarea este una de “pensionari”.

Cum spuneam şi în materialele legate de dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, aceasta este puternic fragmentată, în special din cauza existenţei monedei unice, fără o politică unică însă. Pe lângă împarţirea între state euro şi non-euro, sau între est şi vest, nord şi sud, Krastev subliniază şi conflictul de interese între ţările debitoare şi cele creditoare la bugetul Uniunii Europene.

Concluzia? Europa are nevoie de schimbarea mentalităţilor – “schema naturală de solidaritate care există în statul naţional nu există încă în ansamblul Uniunii”. Trebuie să ajungem la convingerea că măsurile politice sunt benefice pentru toţi membrii Uniunii.

Vă sugerez şi alte materiale publicate pe blog ce abordează subiecte din aceeaşi categorie:


Dan LUCA / BruxellesNiciun comentariu: