luni, 20 mai 2013

Federalismul “Barroso”

Deşi nu voi insista prea mult, consider important de amintit măcar “telegrafic” de recenta intervenţie a preşedintelui Comisie Europene. Jose Manuel Barroso susţinea că Europa Federală va fi "o realitate în câţiva ani", deşi în prezent pare o poveste SF atât pentru ţările din interiorul comunităţii cât şi pentru cele din afara ei.

Preşedintele Comisiei Europene a aprins spiritele după ultima declaraţie legată de "intensificarea uniunii politice" pentru toate cele 27 de state membre - "Comisia va stabili punctul său de vedere şi idei explicite pentru schimbarea tratatului din timp, pentru ca ele să fie dezbătute înainte de alegerile europene. Vrem să punem toate elementele pe masă, într-un mod clar şi consecvent, chiar dacă unele dintre ele ar putea suna ca science fiction". 

Anunţul lansat de Barroso ar putea aprofunda diviziile conservatoare asupra UE. Argumentul preşedintelui Comisiei este că dacă zona euro adoptă structuri federaliste privind politica fiscală şi economică, susţinute de Marea Britanie ca necesare pentru stabilitatea financiară, va fi, de asemenea, o nevoie de structuri politice care vor schimba fundamental modul în care funcţionează UE.

Despre viitorul UE şi intervenţiile preşedintelui CE mai puteţi citi:



Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: