duminică, 12 mai 2013

Dan LUCA - în direct la Money TV


Am răspuns cu mare plăcere invitaţiei de a participa pe 10 mai 2013 la emisiunea “Axa Bucureşti - Bruxelles” de la Money TV. Mesajele pe care le-am transmis cu această ocazie s-au focalizat în jurul imaginii pe care o are România în capitala europeană şi cum se poate îmbunătăţi prezenţa românească în capital Europei, toate în contextul crizei care frământă Uniunea de 4-5 ani.

În discuţia coordonată de Ovidiu Nahoi, spuneam că fiecare cetăţean trebuie să fie “reprezentat” la Bruxelles. României îi lipseşte o structură completã de reprezentare. Pentru a putea face ceva în jocul european este nevoie de expertiză şi masã criticã de reprezentare.

Un alt element important este cel al parteneriatelor. România are multe interese comune cu Polonia, o ţară care joacă foarte bine european şi care a evoluat enorm în ultimii ani.

Ce este Bruxelles-ul? Ca pol de putere politică, foarte puternic, Bruxelles-ul trebuie văzut ca o structură care decide, fără a exista însã “noi” şi “ei”.  Sugeram schimbãrea abordãrii folosite de preşedintelui Barroso, “statele membre trebuie să facă”, în favoarea unei abordări comune “împreunã, statele membre şi Uniunea Europeanã”.

Sistemul european este complicat pentru omul de rând. Cetãţeanul este “lovit” de o serie de “explozii comunicative”, în urma cărora înţelege că Europa nu îl mai lasă să sacrifice în mod tradiţional porcul ce Crãciun sau să consume aşa cum stie el micii. Lucrurile nu stau chiar aşa. Simplificând puţin, fiecărui dosar tehnic îi sunt alocaţi în medie 5 ani de dezbateri! România trebuie să se ocupe sustenabil de “temele mărunte”. Polonezii, de exemplu, trimit mesaje, sesizări atunci când interesul lor este lezat.

Spuneam de politicile europene pentru calitatea aerului, ale alimentaţiei, sau de siguranţa lifturilor din blocuri. Pentru toate acestea există fonduri europene alocate, de care România poate beneficia. O spun încă o dată, nu neg importanţa voinţei politice, însă trebuie să avem şi expertiză tehnică/sectorialã în România, oameni foarte bine pregătiţi pentru a aborda Europa structurat.

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: