vineri, 24 mai 2013

Franceza în surdină


Vocea Germaniei s-a auzit puternic în ultima perioadă în arena europeană, însă este foarte adevărat că cea franceză a fost parcă amorţită pentru o vreme.

O analiză Reuters relevă că, decenii la rând, Franţa a fost în centrul proiectului european, însă după cum arăta recent agenţia de presă, în prezent liderii europeni se întreabă ce s-a întâmplat cu vocea franceză în Europa. La un an de la mandatul Hollande, se observă o “o dispariţie progresivă a Franţei în ce priveşte problemele care implică programul economic“, spunea Fredrik Erixson, directorul Centrului European de Economie Politică Internaţională, un think tank din Bruxelles.

Una dintre explicaţii ar putea fi “incapacitatea Franţei de astăzi de a urma exemplul Germaniei în reforma economiei sale, iar lipsa competitivităţii a slăbit capacitatea ţării de a-şi proiecta influenţa” în capitala europeană.

Din cauza viziunilor diferite privind abordarea crizei financiare, preşedintele francez şi cancelarul german au dificultaţi în păstrarea relaţiilor de prietenie. “Sarcina lui Hollande de a face auzită vocea Franţei este cu atât mai dificilă având în vedere divergenţele interne privind politica europeană între ministere şi aliaţi. Ministrul de Finanţe, Moscovici, este un adept al integrării mai profunde a UE, în timp ce ministrul de Externe, Fabius, este considerat ca „păziţi-vă de alte mişcări pentru a risipi suveranitatea“, scria România Liberă.

Recent, Michael Grosse-Broemer, un parlamentar din partidul Angelei Merkel sublinia că „Franţa este legată de probleme interne şi nu este interlocutorul puternic pe care îl dorim“.

Cu toate acestea, economia franceză încă rămâne aproape în urma celei germane, păstrând importanţa hexagonului în Uniune. Despre binomul franco-german în UE scriam şi la începutul acestei luni:

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: