sâmbătă, 8 februarie 2014

Dan LUCA – articol în Jurnal de Dâmboviţa – "Apocaliptica" invazie a românilor se amână!


Adresându-mă cititorilor cotidianului Jurnal de Dâmboviţa, am dezbătut, în noua corespondenţă, situaţia românilor din Diaspora, care nu de puţine ori au fost umiliţi în faţa colegilor de alte naţionalităţi.

Puteţi citi în continuare materialul publicat vineri, 7 februarie:

............

Nu că aş fi fost de acord înainte de 1 ianuarie 2014 cu reacţiile exagerate ale anumitor „personalităţi europene”, fie ele britanice sau de orice altă naţionalitate, cu privire la exodul românilor după deschiderea pieţei muncii în toate statele UE, dar iată că realitatea a confirmat îngrijorarea nefondată a acestora.

Activez în lumea afacerilor europene de 20 de ani acum şi acum este pentru prima dată când românul are aceleaşi şanse pentru un loc de muncă în Bruxelles-ul european precum ceilalţi colegi europeni. Este un loc pe care îl merităm. Românul îşi face treaba aşa cum trebuie, este muncitor, conştiincios şi apreciat.

Activitatea românilor în mediul european a fost perturbată de problema dreptului la muncă, atât în Belgia, cât şi în celelalte ţări unde restricţiile au fost prelungite încă pe perioada acestor 7 ani. România a pierdut enorm prin acest blocaj şi este datoria noastră de a semnala acest moment prielnic pentru români şi România.

Românii au pregătirea necesară pentru a lucra în sectorul privat al afacerilor europene şi, chiar în ciuda restricţiilor impuse, aproximativ 500 dintre compatrioţi desfăşoară deja o astfel de activitate în companii multinaţionale, federaţii, asociaţii, media, companii de lobby şi think tank-uri. Majoritatea însă au fost umiliţi în faţa colegilor, având în fiecare an de întocmit un dosar pentru a-l prezenta autorităţilor belgiene în speranţa obţinerii permisului de muncă pentru anul respectiv.

În decursul acestor ani am cunoscut români care muncesc şi în alte sectoare, în menaj, construcţii, şi alimentaţie publică, şi aceştia nu merită să fie marginalizaţi din cauza unor evenimente mai puţin demne. Trebuie să recunoaştem, fiecare pădure are uscăturile ei, însă nu putem reduce astfel o întreagă naţiune la un stereotip!

Cu argumente pertinente în acest sens au venit în faţa compatrioţilor lor şi membrii organizaţiei Pro Europa, înfiinţată în primăvara anului trecut de Julian Priestley, fost secretar general al Parlamentului European timp de zece ani. Formată din câteva sute de cetăţeni britanici din mediul de afaceri şi din instituţiile europene, „Pro Europa” îşi propune o campanie de schimbare a imaginii românilor şi bulgarilor care vor să meargă să muncească în Marea Britanie, folosind în acest sens articole şi înregistrări video care relatează poveştile românilor integraţi şi ale britanicilor care au intrat în contact cu ei.

Fiind invitat la reuniuni pentru a-mi spune punctul de vedere despre impactul real al ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii, subliniam faptul că statisticile şi logica demonstrează că un exod al românilor în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014 nu se va întâmpla, pentru că sunt şi alte ţări europene unde românii au avut şi până acum libertatea de a munci. Exemplul Italiei este elocvent. Peste tot, românul este respectat, munceşte, ia credite, cumpără locuinţe şi îşi plăteşte obligaţiile financiare.

Felicit iniţiativa „Pro Europa”, care este importantă în special pentru că a pornit de la Bruxelles, oraş suprapolitizat, unde apariţiile mediatice şi declaraţiile anumitor politicieni britanici sunt analizate cu mare atenţie. Mă bucur că un grup influent de britanici din capitala Europei ia atitudine, prezentând compatrioţilor care este situaţia reală.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: