luni, 24 februarie 2014

Islanda renunţă la UE


Conform unei recente ştiri transmisă de Mediafax, Partidul Progresului (de centru) şi Partidul Independenţei (de dreapta), care au obţinut victoria în ultimele alegeri parlamentare din Islanda, au ajuns la un acord în proiectul de lege care solicită Guvernului "să retragă candidatura de aderare la Uniunea Europeană", depusă în 2010.

Activitatea organismelor irlandeze de negociere cu UE a fost suspendată la începutul campaniei legislative din 2013. După ce în mai 2013, cele două partide au ajuns la un acord pentru organizarea unui referendum privind aderarea ţării la UE, s-a anuntat că acesta nu va mai avea loc. "O altă candidatură nu va fi depusă fără organizarea unui referendum", anunţă proiectul de lege.

Islanda are divergenţe cu UE asupra problemei drepturilor de pescuit şi asupra problemei vânătorii de balene. Industria pescuitului constituie o activitate vitală pentru această insulă din Atlanticul de Nord şi pentru cei peste 320.000 de locuitori, mai precizează articolul.

"Mi-aş fi dorit un rezultat diferit. Dar grupul parlamentar a hotărât să retragă candidatura în acest mod", a declareat ea pentru site-ul de ştiri Visir.is, pPreşedinta grupului parlamentar al Partidului Independenţei, Ragnheidur Rikhardsdottir.

Marele avantaj al aderării Islandei la UE ar fi adoptarea monedei euro, care ar contribui la stabilitatea economiei ţării, potrivit social-democraţilor şi unei minorităţi din cadrul partidelor aflate la guvernare, însă, încă de vara trecută, deşi se aştepta organizarea unui referendum, expertul rus, Tatiana Şeniavskaia afirma faptul că “cetăţenii islandezi nu au observat vreo legătură între integrarea europeană şi îmbunătăţirea situaţiei economice. Dimpotrivă, în ultimii ani atitudinile eurosceptice s-au accentuat”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: