miercuri, 26 februarie 2014

Care este viitorul pieţei muncii?


Rata ridicată a şomajului la nivel european este o provocare pentru instituţiile UE. În acest context, potrivit datelor Eurostat, România înregistrează un grad de ocupare al forţei de muncă de 63,8%, aflat oarecum aproape de media europeană (68,5%), şi ar trebui să ajungă la 70% până în 2020.

Comparativ cu țările din Europa Centrală și de Est, stăm mai bine decât Ungaria (62,1%) și decât Bulgaria (63%), însă suntem depășiți de Polonia (64,7%) și de Cehia (71,5%). Fruntașe în acest top european sunt țările nordice – Islanda (81,8%), Norvegia (79,9%), Suedia, membră UE (79,4%).

Revista Capital prezenta recent şi meseriile la mare căutare acum, şi în perspectivă, astfel. “pe primele locuri se află ocupaţii care implică relaţiile interumane: vânzări, training, îngrijire personală, relaţii cu clienţii, psihologi. Pe scurt, serviciile vor acapara cea mai mare parte a joburilor viitorului. Aceia dintre noi care se vor adapta la această realitate vor reuşi, ceilalţi vor fi probabil înlocuiţi de maşini fără suflet, care vor livra date sau vor presta aceeaşi activitate de mii şi mii de ori”, preciza materialul.

Merită subliniat că “abilitățile de comunicare, flexibilitatea, orientarea către rezultate sunt cele mai prețuite abilități care se caută pe piața muncii. În consecință, pregătirea pentru viitor ar trebui să înceapă încă de acum, atât pentru actualii specialiști, cât și pentru cei aflați la începutul carierei, dar chiar și pentru părinții care se întreabă cum să-și ajute copilul pentru a avea succes peste zece sau douăzeci de ani”, chestiuni pe care am insistat mult în ultima perioadă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: