joi, 13 martie 2014

Şi angajatorii caută tineri cu calităţi “Erasmus”

The Guardian publica recent o listă cu acelor calităţi pe care le caută angajatorii la interviu când au în faţă un absolvent de studii superioare, totul pe baza răspunsurilor primate de la angajatori, dar şi de la cei care îi ajută pe absolvenţi să se angajeze.

Foarte interesant sfatul pe care îl dă Dan Hawes, cofondatorul Graduate Recruitment Bureau - „Studenţii ar trebui să vadă prima zi de facultate ca pe prima lor zi de muncă, să se gândească la abilităţile de care au nevoie atunci când vor termina studiile în trei–patru ani şi să facă tot posibilul să dobândească aceste abilităţi până atunci”.

Lista cuprinde pe lângă spiritual antreprenorial, şi necesitatea ca absolventul să aibă “o viziune globalizată despre lume. Pe scurt, candidaţii trebuie să cunoască şi alte culturi, să se împrietenească cu studenţii din alte ţări de la universitate.

Nu lipseşte nici acum importanţa limbilor străine, şi în special vocabularului specific industriei în care tinerii îşi doresc dezvoltarea profesională şi o experientă practică dobândită încă din timpul facultăţii. O imagine curată în social media nu este de neglijat. Abilităţile IT ocupă locul 7 în lista priorităţilor, iar permisul de conducere este un atu suplimentar.  

Aş putea spune că principalele cerinţe din listă se regăsesc în descrierea tinerilor ce fac parte din “Generaţia Erasmus”.

Este interesant de văzut de asemenea corelarea între cerere şi ofertă pe piaţa muncii. În România, conform unui raport realizat de Universitatea „Babeş-Bolyai“, în ceea ce priveşte angajabilitatea absolvenţilor promoţiei din 2011 arată exact care sunt cele mai „practice“ facultăţi din acest punct de vedere. Potrivit studiului, absolvenţii de la Biologie şi Geologie, Fizică, dar şi Teologie au fost cei care, în cel mult şase luni de la absolvire, şi-au găsit primul loc de muncă după ce au absolvit facultatea (100%). Nu la fel de bine s-au plasat facultăţile Istorie şi filosofie (43%), Ştiinţa şi ingineria mediului (53%) şi Sociologie şi asistenţă socială (57%), ai căror absolvenţi şi-au găsit un job mai târziu. În ceea ce priveşte absolvenţii care au spus că nu şi-au găsit un job după un an de la absolvire deşi au căutat, cei mai mulţi provin de la Drept, Educaţie Fizică şi Sport, şi Filosofie”.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: