vineri, 7 martie 2014

Dan LUCA – articol în Jurnal de Dâmboviţa – “Transformați monologul în dialog!... Pentru tinerii europeni”


Tinerii europeni se dovedesc a fi destul de distanţi şi de reţinuţi în privinţa proiectului european. Pentru recâştigarea încrederii şi a entuziasmului, aceştia au nevoie să înţeleagă ce presupune implicarea lor, mai ales acum, în pragul europarlamentarelor.

Redau în continuare articolul meu pe această temă, publicat de Jurnal de Dâmboviţa, vineri, 7 martie:

..........

Prin natura muncii mele, intru în contact cu mulţi tineri, inclusiv studenţi la universităţi de învăţământ cu profile ale căror curricule cuprind şi materii de comunicare, studii economice, europene etc. Ceea ce mă îngrijorează este faptul că aceştia nu sunt suficient de conştienţi de importanţa implicării lor în proiectul european. Majoritatea au aflat că în luna mai se vor organiza alegeri europene, dar pentru prea puţini subiectul pare relevant.

În continuare m-aş adresa în special lor, dar nu numai, spunând - „Dragă tinere, chiar alegerile din ţara ta le priveşti cu neîncredere, ce să mai vorbim de cele europene, departe de nevoile tale cotidiene?” Ştiu că îmi vei răspunde că tot vorbim de Europa sau Uniunea Europeană, dar s-a rezolvat acum vreo 50 de ani şi mai bine cu pacea pe continent, aşa ai învăţat din cărţile de istorie, iar acum ceva birocraţi la Bruxelles impun legi şi reguli ţărilor membre pentru anumite chestiuni tehnice care chiar că nu te interesează. Şi nu eşti singurul tânăr sau tânără din Europa care gândeşte la fel!

Dar să nu fim în totalitate negativi, ai auzit că anumite decizii de la Bruxelles au făcut ca preţul convorbirilor telefonice internaţionale să scadă mult, şi bine că s-a întâmplat aşa. Ai mai auzit iar de ceva burse europene, Erasmus parcă le zicea, prin care unii prieteni de-ai tăi studiază în alte ţări europene.

Că şi-au făcut prieteni pe afară asta e bine, că poate acum reuşesc să găsească un job, e iar bine pentru ei. Dar parcă era doar pentru studenţi, deci iar nu vezi ce să faci tu cu chestia asta. Nu vrei nimic special de la viaţă, dar parcă prea e complicat totul. E globalizare şi astea sunt consecinţele.

E tehnologia care ne împinge să fim mai pragmatici, poate prea pragmatici, cu noi şi în relaţiile interumane. Şi nu ţi se pare că UE rezolvă ceva. Nu îţi dă nimeni stagii remunerate să te formezi, nu vrea nimeni să te angajeze, că e criză. Încerci ceva afaceri cu doi prieteni, dar parcă nu există bănci dispuse să îţi împrumute bani de un start-up. Şi te gândeşti să pleci în Statele Unite ale Americii, că acolo ai auzit că se pot face mult mai multe chestii interesante.

Idei sunt, dar cine să ţi le asculte? Îţi place totuşi Europa şi parcă te simţi acasă aici, deci la bază nu e rea ideea cu Uniunea Europeană. Activiştii partidelor se mobilizează din nou, ca de fiecare dată într-o confruntare electorală. Problema este că prea puţini vin un mesaj nou.

Promisiuni, vorbe, chestii minore pe care nici ei nu le cred. Politica, asta e! Dar tu vrei să auzi ceva concret. Nu găseşti răspunsuri la întrebările tale. Nu e o greşeală să crezi că se poate face ceva concret pentru tine, ca tânăr, mai mult decât trimiterea ta la un site web cu propagandă.
 
Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: