vineri, 21 martie 2014

Dan LUCA – în direct prin telefon la Money Channel


Vineri, 21 martie, am răspuns cu mare plăcere invitaţiei lui Ovidiu Nahoi de a intra în direct prin telefon în cadrul emisiunii Săptămâna de Business, difuzată de la ora 17.00 la The Money Channel.

Prin subiectele abordate s-au adus în prin plan discuţiile din ultimele zile prilejuite de Summitul European. Am încercat să transmit pulsul la Bruxelles în privinţa situaţiei din Ucraina şi Crimeea, precum şi noile abordări ale politicii energetice a UE în contextul tensionării relaţiei cu Rusia.

Spuneam că s-au rostit cuvinte grele. Martin Schulz, Preşedintele Parlamentului European, preciza ″Criza din Ucraina face să reapară ameninţarea unui RĂZBOI în Europa″. Concluziile conflictului din regiune le vedem, şi le putem lega de politica energetică. În primăvara anului trecut am participat la European Business Summit, unde politica de energie a fost cap de listă, se insista pe faptul ca în Europa energia este de 4 ori mai scumpă decât în Statele Unite, şi se făcea apel la o mai mare deschidere pentru gazele de şist şi alte surse. Acum discuţiile din mai 2013 au mai mult sens. Cancelarul german Angela Merkel a afirmat chiar azi cã importul de gaze naturale din Statele Unite ar putea fi o optiune pentru tarile europene care incearca sã-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie.

Astfel pachetul Climă şi Energie 2030 se repune pe tapet, cu o orientare din ce în ce mai mare spre independenţa energetică faţă de Rusia, iar gazele de şist sunt una dintre soluţiile care apar în prim plan în această poză.

Apropo de Acordul Transatlantic, se observă că relaţiile Uniunii cu SUA sunt mult mai bune, însă acesta implică negocieri foarte tehnice, şi aşteptăm să vedem părerea experţilor sectoriali.

Pe agenda UE apar numeroase ricoseuri, inclusiv pentru România. Putem vorbi despre Republica Moldova, despre care s-ar putea să o avem membră a Uniunii Europene în 2019.

2014 aduce şi ″schimbarea gărzii″ la Comisia Europeană, şi poate odată cu numirea ministrului Răzvan Nicolescu preşedinte al Agenţiei Europene a Energiei, să ne gândim şi la o eventuală poziţie de comisar european pe acest dosar pentru România.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: