marți, 19 august 2014

De ce se mutã românii la ţară?

Nu mă uimeşte tendinţa care până acum era specifică în ţările occidentale, de a părăsi marile oraşe pentru o locuinţă la ţară. Ceea ce mi se pare însă nefericit în cazul României, sunt motivele acestei decizii – “oamenii săraci pleacă de la oraş la sate pentru că este mai ieftin, deci este o migraţie de supravieţuire“, conform părerii domnului Dumitru Sandu, profesor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Ziarul Financiar explica şi că există o a doua categorie de români migranţi spre sate, cei care îşi deschid afaceri la sate. “Cu cât oraşele mari devin mai aglomerate, iar mediul corporatist, din ce în ce mai caracteristic zonei urbane, este un factor masiv de stres, românii tânjesc după reîntoarcerea la natură şi după un trai departe de poluare şi agitaţie. Mai mult, perspectiva unei vieţi într-o casă spaţioasă, cu o curte generoasă şi o grădină unde se pot cultiva legume pentru propriul consum este una mult mai atrăgătoare decât cea a unui trai îngrădit într-un apartament de 40-60 de metri pătraţi aflat într-un bloc comunist”.

Conform ultimelor date statistice, din 2012, 118.000 români s-au mutat de la oraş la sat, în timp ce doar 74.000 au mers dinspre rural către urban. Cea mai mare parte a celor care se orientează spre mediul rural au vârsta cuprinsă între 35 şi 50 de ani.

E drept, costul vieţii la ţară se poate înjumătăţi în comparaţie cu cheltuielile pe care eşti nevoit să le faci când locuieşti la oraş, însă s-ar putea ca un alt factor favorizant al fenomenului să fie şi utilităţile şi infrastructura pe care autorităţile locale comunale au insistat în a le asigura populaţiei în ultimii ani, deblocând şi fonduri europene pentru aceste investiţii.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: