sâmbătă, 30 august 2014

Van Rompuy va preda ştafeta


Statele membre se întrunesc din nou la 30 august la Bruxelles pentru a decide cu privire la primele posturi ale UE rămase şi ar trebui să cadă de acord nu doar în privinţa apartenenței la un partid anume, a naționalităţii sau a sexului candidatului, ci trebuie de asemenea să fie oameni care pot răspunde la provocările UE, scria Agata Gostyńska, cercetator la Centrul European pentru Reformă, într-un interesant material publicat recent.

Acest lucru se aplică președintelui Consiliului European, al cărui rol este de a crea un consens în rândul liderilor UE - o sarcină dificilă în aceste zile. Dar numirea unui succesor pentru Herman Van Rompuy a fost până în prezent umbrită de certuri politice în jurul ministrul de externe italian și candidat pentru postul de Înalt Reprezentant, Federica Mogherini. Mulți încă mai cred că președintele Consiliului European nu este nimic mai mult decât "maestru de ceremonii" european. Acest lucru este greșit. Criza datoriilor suverane a ridicat Consiliul European de la principalul forum de discuții UE privind guvernanța economică. A crescut, de asemenea, importanța președintelui.

“Succesorul lui Van Rompuy este așteptat să îşi înceapă mandatul la 1 decembrie. Una dintre ultimele sarcini ale lui Van Rompuy va fi de a găsi un candidat capabil de a orienta Consiliul European spre lucrul în echipă. Van Rompuy ar face bine să se uite în oglindă, să întocmească o listă cu punctele forte și slăbiciunile sale, și să caute un succesor cu unele dintre propriile sale cele mai bune caracteristici. Președinte eficient. În ciuda unei reputații în a avea "carisma unei cârpe umede", așa cum Nigel Farage a pus-o dată, Van Rompuy a făcut reuniunile Consiliului European mai eficiente. El a folosit concluzii concise pentru a stabili o direcție strategică pentru UE”, scria autoarea.

Un consens în rândul celor 28 de ţări europene pentru succesorul său este probabil să fie testul final și cel mai mare pentru abilitățile de conciliere ale lui Van Rompuy.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: